Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 410.800 lei

de | 13.04.2023 13:25 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Eveniment, Județean

Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 410.800 lei

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) poate veni, în orice moment, în control la sediul angajatorilor, fără nici o înștiințare prealabilă. Firmele sunt obligate să pună la dispoziția inspectorilor documente și informații, în funcție de obiectul controlului, riscând altfel amenzi de până la 10.000 de lei.

În acest sens, în luna Martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat o serie de verificări la mai multe firme din județ. Astfel 311 controale au fost efectuate în domeniul relațiilor de muncă, în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și în vederea diminuării numărului de persoane ce desfășoară muncă nedeclarată.

Au fost date amenzi de 410.800 lei

În urma controalelor, au fost aplicate amenzi în valoare de 410.800 lei

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 153 de controale, în urma cărora s-au aplicat 41 de sancțiuni, din care 24 de amenzi în valoare totala de 341.300 lei.

Principalele domenii de activitate în care specialiștii au constatat nereguli se numără: comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto, agenții de muncă temporară și furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă.

Angajați fără contract, adeverință de vechime neeliberată sau neacordarea drepturilor salariale sunt câteva din neregulile constatate de către specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș.

” Primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de
muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului
săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea
drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general
de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui
exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime, prestarea
activității ca agent de muncă temporară fără obținerea prealabilă a autorizației de funcționare.” transmite ITM Argeș

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, ITM Argeş a efectuat un număr de 153 controale. Specialiștii au sancționat 14 angajatori, deoarece au fost depistate 20 de persoane ca prestând muncă nedeclarată. Valoarea totala a amenzilor în urma controalelor este de 310.000 lei.

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă au fost aplicate 53 de  sancțiuni, dintre care 15 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 69.500 lei.
Domeniile de activitate în care au fost constatate nereguli sunt construcții, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morarit și
panificație, confecții textile, comerț.

Iar principalele nereguli constatate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș au fost neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă; la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor.”

sursă foto monitorulbt.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Pedeapsă mai blândă pentru Dan Diaconescu! A fost pus sub control judiciar

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges