Recent, grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române a anunțat public că își asumă misiunea de a contribui la realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Catedrala Națională. Din dragoste pentru Ocrotitorul Bucureștilor, și copiii de la Grupul vocal „Glasul Arhanghelului” din comuna Miceşti, judeţul Argeș, condus de Ștefania Păcioianu, se alătură demersului inițiat de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și, totodată, fondatorul și dirijorul celui mai cunoscut și apreciat grup psaltic de muzică bizantină din ortodoxie.
Donaţie de 5.000 de lei
În urmă cu aproximativ o săptămână, Grupul „Tronos” al Patriarhiei Române, prin vocea arhidiaconului Mihail Bucă, a anunţat că va contribui la colecta pentru realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Națională.
Mărturisesc că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou mă ține legat de acest loc de 25 de ani, de când sunt protopsalt. Sfântul a făcut minuni cu doi dintre copiii mei. Cea mai mare minune a Sfântului Dimitrie față de mine este că m-a vindecat când am avut probleme mari cu vocea, acum câțiva ani. Îndemn pe fiecare să doneze cât poate pentru acest mare Sfânt Ocrotitor al Bucureștilor”, a spus protopsaltul Mihail Bucă.
La scurt timp, membrii grupului vocal „Glasul Arhanghelului”, aflat sub oblăduirea protopsaltului Catedralei Patriarhale, s-au alăturat acestui demers şi şi-au propus să doneze în aceste zile suma de 5.000 lei, fiind însă decişi să nu se oprească aici şi să îşi aducă şi mai mult contribuţia la realizarea icoanei de 35 de metri pătraţi (7 metri înălțime și 5 metri lățime), care va fi realizată în tehnica mozaicului, la fel ca întreaga pictură interioară a Catedralei Naționale, şi care va fi gata în 13 iulie 2024, când se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului Dimitrie cel Nou în Țara Românească.
„Glasul Arhanghelului” a luat fiinţă la începutul anului trecut, la iniţiativa unei tinere adolescente, Ştefania Păcioianu, iniţial dorindu-se a fi un grup vocal al micii comunităţi din Parohia Miceşti, prin care copiii de aici să fie implicaţi în viaţa bisericii şi să aibă parte de experienţe noi, într-un cadru propice unei dezvoltări personale bazate pe principii sănătoase. În scurt timp, grupul s-a extins atrăgând din ce în ce mai mulţi copii, devenind o prezenţă constantă la slujbele din cadrul Parohiei Miceşti, dar şi la evenimentele importante din viaţa comunităţii locale.