Curiosul caz al unui român suspectat că ar fi unul dintre cei mai periculoşi hackeri din lume!
▼ Un român în vârstă de 42 de ani a fost arestat în Grecia, pe numele său existând un mandat de extrădare emis de Statele Unite, care îl acuză că… a devalizat Fiscul american de 58 milioane de dolari prin fraude informatice.
▼ Giuliani Niţă spune că la mijloc este vorba despre o confuzie şi afirmă că în perioada în care americanii susţin că hackerea IRS-ul el, de fapt, creştea porci şi capre în satul Brădet din comuna argeşeană Brăduleț, acolo unde el şi partenera sa aveau o fermă.
Povestea lui Giuliani Niţă, un român din Argeş care trăia în Spania, pare desprinsă din filmele americane de acţiune. În vara anului 2021, pe când se afla cu partenera sa de viaţă şi cu mama sa în vacanţă în insula grecească Zakynthos, s-a trezit luat pe sus de autorităţile elene şi băgat după gratii, urmând să fie judecat pentru extrădare în SUA. Avea să afle – după cum a povestit ulterior – că este acuzat de SUA că ar fi în realitate un hacker periculos cunoscut sub ID-ul „juliensweiss”, care a spart sistemul fiscal și a obținut un profit ilegal de 58 de milioane de dolari.
În vreme ce Giuliani Niţă pretinde că este doar un simplu fermier cu 8 clase, care nu a terminat şcoala pentru că ar avea un handicap de învăţare recunoscut, americanii care l-au dat în urmărire prin Interpol susţin că, împreună cu alte persoane necunoscute, ar fi format un grup infracțional și că, în perioada 2013-2017, ar fi depus o serie de declarații fiscale false la IRS (Fiscul american) în baza cărora ar fi fraudat statul american.
► Dat în gât de un hacker rus
După şocul arestării şi al experienţei traumatizante din spatele gratiilor vreme de aproape două luni în închisoarea din Patras, Giuliani Niţă a fost eliberat pe cauţiune şi plasat sub control judiciar. La prima instanţă, după doi ani de procese, judecătorii greci au respins cererea americanilor, considerând că nu sunt probe suficiente care să demonstreze că Giuliani Niţă este „juliensweiss”, hackerul care a lăsat conturile IRS şi zeci de mii de americani fără 58 milioane de dolari.
Magistraţii eleni au considerat că există prea multe semne de întrebare în dosarul românului. Experţii informatici contractaţi de avocaţi au arătat că, în vreme ce americanii caută un utilizator „Juliensweiss”, Giuliani Niţă foloseşte ca ID pe internet „giulonline”. Avocaţii săi au explicat că s-ar fi creat o confuzie, pornind de la faptul că agenţii americani caută – în urma dezvăluirilor făcute, se pare, de un hacker rus – un „Juliensweiss” care locuiește în România și Belgia, iar Giuliani Niţă a lucrat în Belgia timp de un an în trecut, împreună cu partenera sa.
În ciuda faptului că americanii spun că şi-ar fi însuşit 58 de milioane de dolari din banii Fiscului, ancheta a scos la iveală că Giuliani Niţă trăia într-un apartament cu chirie din Alicante, pentru care plătea 400 de euro pe lună. Cam cât se plăteşte şi pentru un apartament în Piteşti!
În mod straniu, se pare că, în 2014, autoritățile americane ar fi reținut un cetățean rus, complice al hackerului „Juliensweiss”, dar l-au eliberat şi l-au lăsat să părăsească Statele Unite, iar la scurt timp rusul a început să scoată bani din firmele pe care le controla în Statele Unite, fără ca americanii să aibă vreo problemă. Americanii susţin că au conversaţii între hackerul rus şi Giuliani Niţă în care aceştia discutau despre modalităţi de fraudare a Fiscului prin rambursarea taxelor.
► „La Brădet făceam şi bișniță, într-adevăr, că nu puteam să trăiesc din 5 kg de brânză”
În perioada în care americanii susţin că Giuliani Niţă devaliza Fiscul SUA prin cereri de rambursări de taxe pentru presupusele firme ale sale înfiinţate în Florida, presupusul hacker susţine că se afla însă la ferma din Brădet, Argeş, înfiinţată de prietena sa, prezentând de altfel la dosar şi peste 150 de fotografii făcute de acesta în timpul şederii în comuna argeşeană, care îl surprind la ferma din Brădet ocupându-se de animale.
De altfel, recent, într-o înregistrare video pe canalul său de youtube, canal creat pentru a-şi susţine public nevinovăţia, Giuliani Niţă a povestit:
În perioada 2013-2016, soția mea, Elena, a deținut o fermă de tip A în localitatea Brădet (Argeş). În toată acea perioadă, m-am aflat în România, ocupându-mă de ferma de animale. Aveam porci, aveam vaci, aveam oi, aveam capre, făceam brânză, făceam produse de porc, vindeam porci la Crăciun, vindeam miei şi iezi la Paşte.
Aveam ciobani care lucrau la noi, vecinul meu, Tică, ce s-a ocupat în mare parte de ferma de animale – greul muncii el l-a făcut, că el aşa a crescut, animalele au fost viaţa lui şi de la el am învăţat multe şi îi mulţumesc (…) Făceam altceva; n-aveam timp să hackuiesc. Vaca se mulge dimineața, cu capra şi cu oaia se pleacă dimineața.
Există filmări, există sute de poze pe contul de Facebook al fermei – se numea «Porci Bio Romania» sau «Ferma de Animale Brădetu, Argeş». Sunt publice. Mulți oameni mă cunosc, au venit la noi şi au cumpărat animale – şi-au cumpărat porci de Crăciun, şi-au cumpărat miei, iezi, caşcaval… Asta făceam. Si făceam şi bișniță, într-adevăr, că nu puteam să trăiesc din 5 kg de brânză şi să şi dezvoltăm ferma. Ca orice român” – a povestit Giuliani Niţă.
Cele două pagini de Facebook menţionate de Giuliani Niţă sunt în continuare active, însă majoritatea fotografiilor surprind animale, grajduri şi preparatele alimentare pe care le comercializa ferma de la Brădet.
► Crescătorul de porci de la Brădet a devenit fugar
În urmă cu câteva luni, Curtea Supremă a Greciei a întors verdictul iniţial, în doar câteva ore, dispunând arestarea românului. Argumentul a fost acela că exista posibilitatea ca infracțiunile de care este acuzat Giuliani să fi fost comise fără prezența sa fizică în SUA. Concret, se precizează că „aceste infracțiuni ar putea fi comise de persoana căutată și de cei cu care a pus totul la cale din orice loc din afara Statelor Unite, iar consecințele preconizate ale acestor fapte să fie provocate în Statele Unite prin intermediul dispozitivelor electronice pe care, la aprecierea acestei instanțe, intimatul căutat le deținea și le opera cu deosebită ușurință”.
După aflarea sentinţei, Giuliani s-a făcut nevăzut, devenind fugar. A reapărut în spaţiul online, unde îşi susţine nevinovăţia, după ce şi-a creat propriul canal de YouTube – „i am NOT juliansweiss”, unde încearcă să atragă atenţia asupra situaţiei sale.
Americanii au cerut ca toată ancheta care îl vizează pe Giuliani Niţă să fie ţinută sub secret, ba chiar să nu îi fie prezentate nici măcar acuzatului documentele din cadrul dosarului. De altfel, vreme de mai bine de doi ani, nicăieri în presa americană sau din alt colţ al lumii nu s-a pomenit de vreo fraudă de asemenea amploare, cazul devenind cunoscut abia după ce românul l-a făcut public.
Pe baza cererii de extrădare, Giuliani Niță este acuzat că este infractor cibernetic și riscă în total peste 50 de ani de închisoare. El susține însă că nu a fost niciodată în SUA, repetă că este un fermier care a făcut doar opt clase de școală (deşi, fie vorba între noi, limbajul folosit şi cunoştinţele tehnice şi juridice pe care le demonstrează în înregistrări nu par a fi ale unui om cu handicap mintal şi doar 8 clase!) și că are o fermă cu animale și pomi în România, ţara lui natală.
Giuliani Niță așteaptă decizia definitivă a ministrului grec al Justiției, Giorgos Floridis, care este singura persoană competentă să decidă dacă va fi extrădat sau nu, întrucât legea elenă prevede că acesta nu este obligat să țină seama de avizul pozitiv în privința extrădării dat de Curtea Supremă. Între timp, avocații greci ai presupusului hacker, care susțin că clientul lor a fost arestat în baza unui mandat fals, au depus o plângere pentru fals și uz de fals la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Infracțiuni Patras.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: