Spitalele din judeţul Argeș – sabotate de „Dorel” de la minister: doar 12 posturi de medici deblocate!

de | 17.01.2024 20:30 | Din ediția tipărită, Administrație, Importante, Județean

▼ Din cele 2.500 de posturi de medici deblocate, doar 12 sunt pentru Argeş

▼ Cele 12 posturi deblocate sunt la spitalele Vedea, Costeşti, Brădet şi la DGASPC – niciun post la Spitalul Judeţean!

Cu mare pompă şi alai, premierul Ciolacu şi ministrul Alexandru Rafila au anunţat săptămâna trecută deblocarea posturilor vacante din sănătate, în vederea ocupării acestora prin concurs. „A fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi. Toate posturile de medic care au fost solicitate (…) au fost aprobate, în total peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România”, a anunțat Alexandru Rafila.

Şocul argeşenilor avea să vină în momentul în care s-a constatat că, pentru spitalele din judeţ, au fost deblocate doar… 12 posturi de medici, în condiţiile în care doar pentru UPU şi ATI de la Spitalul Judeţean ar fi nevoie de atâţia, fără să mai punem la socoteală şi nevoile altor secţii ori ale altor spitale. Nu mai devreme de acum o lună, Spitalul Judeţean se confrunta cu o situaţie critică, în momentul în care a rămas într-un singur medic ATI, în vreme ce la Urgenţe se aşteaptă cu orele din cauza lipsei de personal.

Pe lista cu posturile deblocate de guvern, sunt judeţe care figurează cu aproximativ 100 de posturi de medici, însă sunt şi judeţe în dreptul cărora apare cifra zero, fiind greu de crezut că într-un judeţ întreg niciun spital nu a solicitat să li se permită să angajeze medici.

Cum a fost posibil acest lucru? Ei bine, deşi toate spitalele au făcut astfel de solicitări, în buna „tradiţie” românească, un „Dorel” de la Minister a făcut varză posturile. Astfel, potrivit informaţiilor noastre, cineva – obosit probabil după sărbătorile de iarnă – în momentul în care a completat anexa la memorandumul pentru aprobarea organizării concursurilor de angajare în sănătate nu a pus toate posturile solicitate, ci doar o parte din ele.

Mai mult decât atât, ca să vă faceţi o imagine despre harababura de la minister şi „profesionalismul” unora dintre sutele de funcţionari guvernamentali angajaţi pe criterii de… „competenţă”, documentul – în forma iniţială – conţinea şi informaţii neconforme cu realitatea, precum aceea că Spitalul Costeşti ar fi administrat de Primăria Costeşti, când el, de fapt, se află în custodia Consiliului Judeţean.

► Preşedintele CJ a sesizat deja ministerul: „Se va remedia!”

minzina

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Mînzînă, a sesizat deja Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării în privinţa numărului mic de posturi deblocate pentru spitalele din Argeş, cu atât mai mult, cu cât niciunul dintre acestea nu este la Spitalul Judeţean, acolo unde este o lipsă acută de medici:

Cele 12 posturi deblocate sunt la spitalele Vedea, Costeşti, Brădet şi DGASPC. S-au trimis documente peste documente, hârtii peste hârtii la minister pentru deblocarea posturilor din sistemul argeşean de sănătate. Se va reglementa, asta e sigur! Există toate premisele pentru a se remedia şi nu vom rămâne doar cu cele 12 posturi, în mod evident.

Am sesizat deja aceste situaţii şi se va modifica anexa la memorandum, urmând să fie actualizată. Cel mai dificil este însă să îi convingi pe medici să vină, deși le oferim toate condițiile, le plătim chirie, ne rugăm de ei. Cel mai greu este la Spitalul Judeţean, unde posturile implică şi un volum mai mare de muncă și nu sunt atractive din această perspectivă.” – a precizat preşedintele Mînzînă, care a declarat că săptămâna aceasta va continua, direct în Capitală, discuţiile cu reprezentanţii guvernului pentru deblocarea şi altor posturi pentru sănătatea argeșeană.

Altfel luat, fix săptămâna trecută, Consiliul Județean anunța un pas important pentru infrastructura medicală și, anume, faptul că investiția majoră într-un nou corp de spital (P+4 etaje) asociat Județeanului este aproape de finalizare. Realizat exclusiv din fonduri de la CJ Argeș, acest imobil ridicat după cele mai noi standarde, va deservi secțiile de Chirurgie plastică și Arși, Chirurgie vasculară, Cardiologie, precum și blocul operator (cu săli de operație chirurgie plastică, electrofiziologie și chirurgie cardio-vasculară). Cu pași repezi, anunță CJ Argeș, avansează și lucrurile destinate extinderii Ambulatoriului de Specialitate și Compartimentului de Primiri Urgențe.

►ATI, UPU, Neurologie, Diabet – specialităţile deficitare de la Spitalul Judeţean

Spitalul Judetean

Spitalul Judeţean se confruntă cu deficit de medici pe mai multe secţii ale unităţii, însă cea mai gravă situaţie este, de departe, cea de la ATI, unde la începutul lunii decembrie mai aveau un singur medic. Anul trecut, concursurile de angajare pentru circa 15 posturi au fost anulate în timp ce se aflau deja în plin proces de recrutare. Între timp, unitatea medicală a făcut mai multe solicitări pentru a li se permite să angajeze personal acolo unde este criză acută măcar. Deocamdată degeaba!

Au fost făcute nu una, ci mai multe solicitări pentru deblocarea posturilor de medici pentru specialităţile deficitare: ATI, UPU, Neurologie, Diabet etc. Încă nu am primit niciun răspuns la aceste solicitări, probabil Spitalul Judeţean Argeş va intra în etapa următoare. Prioritatea unităţii este aceea de a asigura desfăşurarea activităţii medicale şi, implicit, să avem medici suficienţi.”, ne-a declarat Aurelia Bostenaru, de la Compartimentul de Relații cu Publicul al SJU Pitești.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Iată cum arată! Palatul Administrativ al Județului Argeș, modernizat după 50 de ani

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: