Cristian Gentea: ” Suntem obligați de propria conștiință să aducem la lumină mărturii ale atrocităților comuniste”

de | 29.09.2023 12:22 | Pitești, Lifestyle

Astăzi a avut loc deschiderea Simpozionului Internațional ”Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură” ediția a XXIII-a, eveniment organizat de Fundația Culturală ”Memoria” – filiala Argeș, alături de alte instituții de cultură din țară și cu sprijinul Primăriei Municipiului Pitești. La evenimentul de deschidere a participat și primarul Cristian Gentea.

După deschidere a fost programat un eveniment comemorativ desfășurat în incinta Memorialului Închisoarea Pitești, urmat de seria conferințelor ce vor fi susținute de către istorici, oameni de cultură și supraviețuitori ai sistemului de detenție politică din perioada comunismului.

”Simpozionul de astăzi, dedicat comemorării unui fenomen unic în sistemul totalitar comunist – „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură!” – este un eveniment devenit tradiție în orașul care l-a suportat.

Închisoarea politică de la Pitești reprezintă o realitate, un capitol întunecat din istoria noastră, așa încât ne asumăm datoria de a reflecta asupra trecutului nostru, indiferent cât de dureros ar fi.

Suntem obligați de propria conștiință să aducem la lumină mărturii ale atrocităților comuniste din anii 50, să ne asigurăm că astfel de violențe și decadențe comportamentale nu se vor repeta vreodată!

Domnului Ilie Popa, președinte al Fundației Culturale ”Memoria” – filiala Argeș, îi transmit suportul municipalității în demersul dumnealui de cercetare și documentare, de materializare a unei publicistici de specialitate, și îl felicit pentru organizarea celei de a 23-a ediții!

Pentru că este alături de noi astăzi și reprezintă un simbol al luptei împotriva crimelor comunismului, îl salut cu deferență pe cetățeanul nostru de onoare, Președintele Asociației Deținuților Politici din România – Sergiu Rizescu!

Vă urez un simpozion productiv, ale cărui rezultate vor contribui la promovarea valorilor fundamentale ale democrației și ale drepturilor omului, de la Pitești spre întreaga lume!”, a spus primarul Piteștiului, Cristian Gentea.

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Filip Cristian, un cunoscut tik-toker, este căutat de Poliţie: “Dacă îl vedeţi, sunaţi la 112”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Experimentul Piteşti