Cristiana Surdu, director APM Argeș: Egalitatea de gen este încă un obiectiv în dezvoltare în multe sectoare și domenii de activitate

de | 14.03.2024 21:18 | Lifestyle, Din ediția tipărită, Județean

Cristiana Surdu este femeia care se află în fruntea Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, conducând instituția pe care o reprezintă cu profesionalism și fermitate. Ocupă funcția de director executiv în cadrul APM din anul 2015, după ce anterior o ocupat timp de 11 ani poziția de Şef Serviciu Avize, Acorduri , Autorizaţii. Este absolventă a Politehnicii București, Facultatea de Chimie Industrială, deținând în portofoliu său o diplomă de inginer chimist, aprofundând ulterior studiile post-universitare într-un program de master în Management şi Administraţie Publică, la Academia de Studii Economice.

Cristiana Surdu și-a asumat conducerea instituției pe care o reprezintă, punându-și în slujba obligațiilor profesionale toată pregătirea dobândită, dar și calități personale vitale pentru reușita într-un astfel de post, seriozitate, determinare și bună comunicare. Aceasta coordonează întreaga activitate a APM Argeș și colaborează, la nivel regional, cu alte autorități pentru diseminarea rezultatelor diferitelor activități în domeniul protecției mediului, la nivel național și internațional. De asemenea, în calitate de director executiv, asigură conformarea actelor de reglementare emise cu Directivele Europene și procedurile naționale de reglementare.

Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

Intr-adevăr, femeile se confruntă cu diverse provocări în atingerea pozițiilor profesionale și sociale de lideri sau specialiști recunoscuți. Aceste provocări pot varia în funcție de contextul cultural, social și economic. Iată câteva dintre aspectele semnificative: Balansul între viața profesională și cea personală: Femeile sunt adesea responsabile de sarcini suplimentare în cadrul familiei sau comunității, ceea ce poate face dificilă menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Percepții culturale și sociale: Anumite percepții culturale și sociale pot influența modul în care femeile sunt percepute în mediul profesional.

Aceste provocări nu sunt exhaustive și pot varia în intensitate în diferite regiuni și sectoare. În ultimii ani, totuși, s-au făcut progrese semnificative în conștientizarea și combaterea acestor probleme, iar multe organizații și comunități lucrează activ pentru a promova egalitatea de gen.

Cristiana Surdu 1 - Cristiana Surdu, director APM Argeș: Egalitatea de gen este încă un obiectiv în dezvoltare în multe sectoare și domenii de activitate

Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

Egalitatea de gen este încă un obiectiv în dezvoltare în multe sectoare și domenii de activitate. În multe locuri, progrese semnificative au fost realizate, dar există încă provocări.

Câteva aspecte care necesită atenție continuă pentru a avansa spre egalitatea de gen includ:

Construirea unei culturi organizaționale incluzive: Promovarea unei culturi organizaționale care încurajează diversitatea și recunoaște contribuțiile femeilor este un pas important.

» Sensibilizarea și educația: Continuarea eforturilor de sensibilizare și educare cu privire la problemele de gen este crucială pentru a schimba mentalități și pentru a crea un angajament colectiv față de egalitatea de gen.

Fiecare sector și comunitate are propriile sale provocări specifice, dar eforturile și colaborarea continua sunt esențiale pentru a face progrese semnificative către egalitatea de gen deplină.

▼ Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?

Avantajele pe care femeile le pot aduce în diferite contexte, inclusiv în domeniul profesional pot include:

» Diversitatea de perspective: Femeile aduc adesea perspective unice și variate la echipă sau organizație, contribuind astfel la o abordare mai cuprinzătoare și inovatoare în rezolvarea problemelor.

» Abilități de comunicare: Femeile sunt deseori recunoscute pentru abilitățile lor puternice de comunicare, empatie și abilități interpersonale, ceea ce poate îmbunătăți colaborarea și relațiile în cadrul echipei.

» Gestionarea eficientă a conflictelor: Capacitatea de a gestiona și rezolva conflictele este adesea considerată o abilitate distinctivă a femeilor, contribuind la un mediu de lucru mai armonios.

» Abilități de leadership transformațional: Studiile arată că femeile pot aduce un stil de leadership transformațional, caracterizat de inspirație, vizionarism și susținere pentru dezvoltarea personală a membrilor echipei.

» Flexibilitate și adaptabilitate: Femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitatea lor de a se adapta rapid la schimbări și pentru flexibilitatea lor în gestionarea situațiilor complexe.

Cristiana Surdu - Cristiana Surdu, director APM Argeș: Egalitatea de gen este încă un obiectiv în dezvoltare în multe sectoare și domenii de activitate

Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

Dacă aș avea oportunitatea de a lua-o de la capăt :

» Mi-as dezvolta continuu abilitățile, aș investi în dezvoltarea lor și în învățarea continuă. Tehnologia și mediul de afaceri se schimbă rapid, iar adaptabilitatea este esențială.

» Networking și relații profesionale: aș construi și menține relații puternice în domeniul meu de activitate. Networking-ul poate deschide uși noi, oferind oportunități de carieră și susținere.

» Asumarea riscurilor calculate: Nu te teme să iei decizii curajoase și să asumi riscuri calculate. Uneori, acestea pot duce la o creștere semnificativă și la noi oportunități.

Fiecare persoană are un traseu unic în carieră, iar sfaturile generale pot varia în funcție de circumstanțele individuale. Este întotdeauna util să îți evaluezi periodic obiectivele, să fii deschis la schimbare și să îți adaptezi parcursul în funcție de evoluția ta personală și profesională.

▼ Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

-Femeile puternice pot fi automotivate, dar, în același timp, pot beneficia și de suportul adecvat pentru a-și atinge obiectivele.

Multe femei au o putere internă și o motivație extraordinară pentru a-și urmări pasiunile și a-și atinge obiectivele. Această automotivație poate proveni dintr-o dorință puternică de a realiza lucruri semnificative, de a depăși provocările sau de a contribui la schimbări pozitive în societate

Cu toate acestea, nu trebuie subestimat impactul unui sprijin adecvat. Suportul social, educația și o cultură organizațională care promovează egalitatea de gen pot juca un rol esențial în creșterea șanselor de succes ale femeilor în carierele lor. Combinația dintre automotivație și sprijinul exterior poate contribui la construirea unei baze solide pentru succesul profesional.

Este important să recunoaștem că fiecare persoană are nevoi și experiențe individuale, iar unele pot beneficia mai mult de anumite tipuri de sprijin decât altele. În final, echilibrul dintre automotivație și suportul extern poate varia de la o persoană la alta, și ambele componente pot juca un rol important în succesul profesional al femeilor și al tuturor indivizilor.

Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

-Doamna Alina Gorghiu, avocat și om politic, fost președinte al Partidului Național Liberal, actualmente ocupând funcția de Ministru al Justiției, pentru că are cunoștințe juridice solide și abilități de administrare care pot fi factori cheie, are abilități de leadership, gestionează eficient resursele și oferă direcție și viziune în domeniul justiției. Este o persoană ce poate comunica clar și persuasiv, care este dispusă să asculte și să răspundă la întrebări și care câștigă respect și admirație.

 

Citiți și:

Cristiana Surdu: Educaţia este o prioritate, o pârghie-cheie pentru implementarea principiilor profesionale şi a unei strategii durabile

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: