anchetaonline.ro

De ce este bine că s-a scumpit tot!

de | 14.03.2022 14:06 | Pamflet

De ce este bine că s-a scumpit tot!

Hai că nu este chiar absurd acest titlu! Lăsând deoparte cazurile particulare ale celor cărora oricum le era greu, ca societate ar putea să ne prindă bine aceste scumpiri. Poate am trage niște concluzii. Poate am lua niște decizii. Poate am mai reduce din proastele obiceiuri… Cum și de ce anume? Să le luăm, cătinel, pe rând!

 De ce este bine că s-a scumpit uleiul!

Nu mai plecați după fentă, lăsați uleiul în rafturi! Într-adevăr, uleiul s-a scumpit. Și nu de ieri, de azi. De un an, cu fiecare drum pe care îl fac în market, mai constat că a mai acumulat cinci bani la preț. Dacă acum un an îmi luam „ulei din ăla bun” cu 9 lei, acum, la 9 lei, nu mai găsesc nici ulei din ăla incolor.

Dar să privim partea bună a lucrurilor! Uleiul nu e bun nici de pus în cizme! Tot ce se prepară cu ulei are un aport caloric ridicat și tot ce are aport caloric ridicat și mai este și gras dăunează sănătății.

La români, sticla de ulei nu rezistă nici cât sticla de Pepsi. Dacă pui de un tuci de prăjeală cu murături, o tingire cu cartofi prăjiți și un lighean de gogoși sucălite, aia e sticla!

Îi înțeleg să se vaite pe cei care foloseau uleiul în alte scopuri. Iată ce ne-a transmis un cetățean, vizibil afectat de creșterea galopantă a prețurilor:

„Am băgat doi ani în camioane ulei de la Lidl. Acum mă gândesc să bag în mașina personală; omori filtrele mai repede, dar dacă ar fi un preț să merite la ulei, 50 cu 50 combinată merge și la Euro 6.”

De ce este bine că s-a scumpit hârtia igienică!

Cred că omenirea ajunsese de ceva vreme într-un punct în care o luase razna. Ajunseserăm la aberații de genul: hârtie igienică făcută din 5-6 straturi, hârtie igienică din bambus, fără alergeni, hârtie igienică umedă, hârtie igienică piersică trei straturi, hârtie igienică aroma mării, cu atingere de cașmir, cu ceai verde, cu lavandă, cu Jasmine Blossom, natural soft sau perfex pure white și delirul continuă. Turme de publicitari s-au angrenat în identificarea celor mai sofisticate și aberante  denumiri și sloganuri, culminând cu promisiunea că vom avea… „Libertate în fiecare zi!” dacă ne vom șterge la fund cu patru straturi, nu cu trei.

Aproape că partea dorsată devenise mai importantă decât fața, motiv pentru care mulți au început să gândească direct cu fundul.

Înainte, hârtia de ziar, de almanah, de Revista „Femeia” era sfântă! Și mai și citeai, nu stăteai pe colac ca să scrolezi pe feisbuce.

De ce este bine că s-a scumpit combustibilul!

Aici e și mai simplu!

1.N-o mai arzi toată ziua cu mașina!

2.Nu mai aglomerezi orașul doar ca să ajungi până la colțul blocului să-ți cumperi țigări.

3.Nu mai poluezi în halul ăsta planeta.

4.Redescoperi beneficiile mersului pe jos.

5.Ai șanse mai puține să faci un accident, adică să-ți dai viața peste cap sau să-ți produci ditamai gaura în buget.

6.Te mai vede și pe tine soarele, mai asimilezi niște vitamina D.

7.Nu trebuie să mai stai cu grija că vine iarna și nu ai cumpărat coarne de ren la mașină.

8.Între timp au apărut telefoane superșmechere, deci poți să-ți marchezi și altfel statutul social.

9.În toată lumea civilizată se merge cu bicicleta în interiorul orașelor, atunci când nu ai altă presiune legată de timp.

10.Tu chiar nu vezi cât te-ai îngrășat?

Sunt doar zece motive pentru care nu ar trebui să fii atât de trist că au crescut și vor mai crește prețurile la combustibil. Totul se întâmplă pentru binele nostru, ai încredere!

De ce este bine că totul se scumpește!

Pentru că oricum cumpăram mult, prost și pe sistem nervos! Am ajuns să facem cursuri de life coaching pe care le plătim, doar ca să ne spună niște fete specializate în pigmentat spâncene că avem buba la cap. De parcă nu e evident! Am înțeles, am experimentat tot felul de restricții în comunism, a venit capitalismul, ne-am dorit și noi să cumpărăm acadele Ciupa-Ciups, televizoare cu ecran mare, smartfoane, măsline cu brânză prin ele, baxuri de răcoritoare, brânzeturi fine, cărnuri de toate felurile, pâine cu semințe, pizza, mecdonal’țuri, castroane colorate, netflixuri, haine, multe haine… Dar, gata, au trecut peste 30 de ani! Nu trebuie să ne ticsim frigiderele cu mâncare, dacă aruncăm jumătate din ea peste o săptămână sau să ne umplem șifonierele cu țoale pe care nu le îmbrăcăm decât o dată.

Trebuie să recunoaștem că intrasem într-o furie din asta a shoppingului și că de cel puțin un sfert din bani ne băteam și ne batem în continuare joc. Poate că dacă s-au scumpit toate, mă gândesc și eu, ne-o mai… cumpăta Dumnezeu, ne-o mai potoli.

În loc să vă isterizați că, mamă, ce s-au scumpit toate, realizați că nu aveți nevoie chiar de toate. Cel puțin nu în cantitățile de până acum…

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: