De mâine cresc ratele la credite! BNR a majorat dobânda cheie la 3,75% pe an!

de | 10.05.2022 22:07 | Știri, Economic, Importante, Național

Astăzi, 10 mai, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, s-a întrunit într-o ședință în urma căreia au hotărât să:

  • majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
  • majoreze rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
  • păstreze controlul asupra lichidității de pe piața monetară;
  • mențină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

 

În comunicatul publicat de BNR pe probleme de politică monetară se menționează faptul că rata anuală a inflației a consemnat un nou salt în luna martie a acestui an. Ea a urcat la 10,15 la sută, de la 8,53 la sută în februarie, în principal din cauza accentuării scumpirii alimentelor, a combustibililor, sub impactul creșterii cotațiilor mărfurilor agroalimentare dar și a țițeiului.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și impunerea sancțiunilor internaționale, au contribuit de asemenea  la aceste creșteri.

 

În trimestrul I 2022, rata anuală a inflației a înregistrat astfel o nouă creștere substanțială (de la 8,19 la sută în decembrie 2021) și peste așteptări, cu o contribuție însă mult mai modestă din partea componentelor exogene ale IPC, în condițiile aplicării schemelor de plafonare a prețurilor la energie pentru populație. Pe acest fond, scăderile de dinamică consemnate de prețurile energiei electrice și gazelor naturale pe ansamblul trimestrului I au contrabalansat în bună măsură influențele creșterii ample a prețului combustibililor și a prețurilor LFO.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat considerabil trendul ascendent în trimestrului I 2022, inclusiv față de previziuni, mărindu-se de la 4,7 la sută în decembrie 2021, la 7,1 la sută în martie. Evoluția ei continuă să reflecte efectele majorărilor ample cvasi-generalizate ale cotațiilor materiilor prime, prioritar agroalimentare, și ale costurilor crescute cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție, potențate pe plan intern de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, de reziliența cererii pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.

Prin urmare, creșterea accentuată a ratei anuale a inflației în trimestrul I 2022 a continuat să fie determinată de șocurile globale pe partea ofertei, amplificate în acest interval de declanșarea războiului din Ucraina și de sancțiunile instituite, ce au accelerat ascensiunea puternică a inflației pe plan mondial, inclusiv în numeroase state europene. Astfel, creșteri mari ale ratei anuale a inflației, inclusiv a celei de bază, au fost consemnate în multe țări din Europa și în SUA, în condițiile unei situații macroeconomice fără precedent în ultimele decenii” menționează Banca Naţională a României.

 

 

 

de inflatie

Foto: rador.ro

 

Asta nu e tot, veștile proaste continuă!

Inflaţia va crește peste așteptări și va coborî la niveluri de o cifră doar în 2023:

 

Rata anuală a inflației este așteptată să-și accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 și să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază și în condițiile restrângerii excedentului de cerere agregată spre valori cvasi-nule.

Prin urmare, dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei.” se precizează în comunicatul BNR.

 

De menționat faptul că noul Raport trimestrial asupra inflației va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă care va avea loc joi, 12 mai la ora 11:00.

Sursa foto:

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Banca Naţională a României | BNR | Europa | Rusia | Ucraina

Ultimele articole