Proiect de lege controversat pe a cărui listă de iniţiatori se află toţi deputaţii social-democraţi argeşeni! Este vorba despre un proiect de lege care relaxează legislația armelor şi care a fost adoptat tacit de Senat la finalul lunii octombrie, anul trecut.
În condiţiile în care în alte state se discută despre limitarea accesului cetăţenilor la armele de foc, mai mulţi parlamentari propun simplificarea modului în care românii pot deţine şi utiliza o armă. Concret, proiectul care a trecut pe nevăzute de Senat permite unor persoane condamnate pentru infracţiuni grave să deţină arme. Toţi cei cinci parlamentari aleşi pe listele PSD – Simona Bucura-Oprescu, Nicolae Georgescu, Remus-Gabriel Mihalcea, Nicolae Pavelescu, precum şi Aurel Bălăşoiu – se numără printre semnatarii proiectului de lege.
Modificare controversată: persoanele în stare de ebrietate ar putea avea arme asupra lor
În actuala lege privind regimul armelor, persoanelor condamnate, indiferent de fapta pentru care au fost judecate, li se interzice să aibă permis de portarmă dacă judecătorii au decis că a fost făcută cu intenție, însă în proiectul parlamentarilor PSD restricţia vizează doar persoanele care au săvârșit fapte penale cu violență şi care, conform codului penal, sunt cele de omor, tâlhărie, viol, lovire și fapte în care condamnații au folosit arme de foc. În aceste condiţii, persoanele condamnate de proxenetism, trafic de persoane, corupere sexuală a minorilor, pornografie infantilă, spionaj, şantaj, constituire de grup infracţional etc. vor putea să îşi procure arme letale.
O altă prevedere discutabilă este aceea prin care ar putea să li se permită persoanelor aflate în stare de ebrietate sau drogate să aibă arme asupra lor, fără a putea fi trase la răspundere. Mai exact, proiectul vizează abrogarea art. 31, alin. 3 lit. e, care prevede că „arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de către titularul permisului cu condiţia ca „deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.”
Explicaţia iniţiatorilor privind propunerile făcute este că acestea „vizează simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, sporirea protecției ordinii publice, a siguranței naționale, vieții și integrității corporale a persoanelor”. Proiectul a trecut tacit de Senat, deoarece nu a apucat să fie votat în termenul de 45 de zile impus de lege. Pe de altă parte, în punctul de vedere transmis de guvern referitor la acest proiect, executivul precizează clar că nu susţine această iniţiativă legislativă care, dacă trece și de Camera Deputaților, ar putea face mult mai facil accesul la arme pentru persoane certate cu legea.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: