Deputatul Adrian Miuțescu – despre avertismentele guvernatorului BNR: „Din cauza guvernului avem o problemă fiscală majoră!”

de | 21.02.2024 15:28 | Județean, Din ediția tipărită, Politic

În cadrul unei conferințe susținute săptămâna trecută de către guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, acesta a declarat că „avem o problemă fiscală majoră, pentru că statul cheltuie peste ce adună în vistierie”.

Pornind de la declarațiile lui Mugur Isărescu, deputatul argeșean Adrian Miuțescu – vicepreședinte al partidului Forța Dreptei, atrage atenția asupra măsurilor economice luate de guvernul PSD-PNL, despre care susține că sunt neinspirate, că au dus la creșterea inflației și, implicit, a costului vieții pentru fiecare dintre noi. Deputatul Miuțescu reproșează guvernului că se împrumută într-un ritm nemaivăzut, pentru a finanța promisiuni electorale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că: «avem o problemă fiscală majoră și se duce și în deficit. Nici să tăiem cheltuieli, nici să majorăm impozite. De unde atunci? Pentru că statul cheltuie peste ce adună în vistierie, România are o problemă uriașă cu deficitul bugetar». Măsurile luate de guvernul PSD-PNL în ultimul timp au încurajat inflația și au pus presiune pe agenții economici, creșterea taxelor și a impozitelor fiind instrumentul preferat al Executivului pentru obținerea fondurilor de care are nevoie în acest an electoral. Așa cum avertizam, împreună cu colegii din Forța Dreptei, de mult timp, pentru creșterea salariilor unor categorii de bugetari și recalcularea pensiilor, guvernul PSD-PNL apelează la împrumuturi uriașe. De asemena, prețul energiei este mare, economia românească riscând să devină necompetitivă, deși mare parte din curentul electric și gazele naturale folosite în țară sunt produse de companii de stat.”, a declarat Adrian Miuțescu.

Deputatul Forța Dreptei a făcut sintetizat și valoarea împrumuturilor statului în ultima lună, dar și cum au evoluat prețurile și inflația.

România a împrumutat joi de pe piețele financiare nu mai puțin de 4 miliarde de euro: 2 miliarde de euro prin vânzarea de titluri obișnuite pe 7 ani și alte 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni verzi pe 12 ani. La finalul lunii ianuarie, guvernul a împrumutat alte 4 miliarde de euro de pe piețele internaționale.

 

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41% de la 6,61%  în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri. Banca Naţională a României  a revizuit în ușoară scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie.  În schimb, Comisia Europeană a anunțat joi că, potrivit estimărilor, inflația va scădea în UE de la 6,3% în 2023 la 3% în 2024. România rămâne, astfel, una dintre țările europene afectate serios de inflație.”, a explicat acesta.

Vicepreședintele Forța Dreptei, Adrian Miuțescu, a venit și cu soluția la această situație îngrijorătoare.

În aceste condiții, este ușor să înțelegem că actuala guvernare amanetează fără scrupule viitorul românilor pentru a-și satisface interesele electorale de moment. Doar o guvernare responsabilă, de dreapta, ar putea readuce România pe drumul cel bun, din punct de vedere economic!”, a declarat deputatul Forța Dreptei, Adrian Miuțescu.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: Fostele închisori comuniste vor fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Miuțescu