- Două avalanșe de mari dimensiuni s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe Transfăgărășan!
Mobilizare extraordinară de forțe și de resurse umane, financiare și logistice, astăzi, pentru a recupera 72 de persoane: 57 de turiști și 15 angajați ai Cabanei Capra de pe Transfăgărășan.
Aceștia au fost surprinși noaptea trecută de o avalanșă care a lovit foarte puternic zona și a afectat cabana în care erau cazați. Cea de a doua a avut loc după 7 dimineața și a afectat mașinile cu care aceștia au venit și care au fost făcute praf de căderile violente de zăpadă și gheață.
Nu numai că Transfăgărășanul era oficial închis de autoritați dar întreaga zona s-a aflat ieri sub cod portocaliu de fenomene meteo extereme.
Evident, prezența acestora în acea cabană încalcă toate regulile impuse de autorități, având în vedere faptul că – așa cum am mai menționat – Transfăgărășanul este închis traficului rutier și oricărui tip de activități în această perioadă pe fondul fenomenelor atmosferice prognozate în zonă.
Ieri, întreaga regiune s-a aflat și sub cod portocaliu de vreme rea, dar acest lucru nu pare să-i fi îngrijorat în vreun fel pe cei prezenți la Cabana Capra, până când, azi noapte, avalanșa puternică declanșată în Făgăraș le-a stricat și somnul de frumusețe și liniștea.
ISU Argeș, jandarmii și celelalte autorități implicate în salvarea lor au disponibilizat astăzi resurse semnificative (o autofreză de zăpadă multifuncțională, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport persoane si victime multiple, două autospeciale de primă interevenție, două șenilatede la ISU Vâlcea și ISU Olt, un UTV de la ISU Dâmbovița și două microbuze).
Numeroșii salvatori care au urcat pe munte în niște condiții inumane și-au croit drum, pe jos, folosind motofierăstraie ca să poată tăia copacii prăbșiți și să-și creeze căi de acces.
Un număr de 23 de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au acționat în zonă împreună cu alți șase militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea. șase salvatori montani cu echipe canine au acționat în zonă și a fost extrem de important faptul că au avut în dotare o dronă. Au ridicat-o și cu ajutorul dronei au evaluat riscul apariției unor alte avalanșe în timpul intervenției. Totodată,zece polițiști și trei jandarmi montani au ajutat ca oamenii să fie aduși în siguranța la km 104.
În ceea ce privește iresponsabilii care au generat toată această mobilizare de forțe umane și logistice, singura măsură anunțată de autorități (IPJ Argeș) vizează o amendă care urmează să le fie aplicată șoferilor pentru încălcarea interdicției auto. Rămâne de văzut dac, după finalizarea acestei operațiuni, alte instituții de control în măsură să aplice măsuri, vor acționa în direcția de a-i sancționa pe cei 72 de aventurieri, dar și operatorul economic care a încălcat interdicția și pentru a recupera cumva toate fondurile cheltuite astăzi din banii publici în vederea salvărilor din vacanța inconștientă pe care și-au asumat-o într-o zonă închisă și aflată sub cod portocaliu.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, i-a criticat dur pe turiștii de la cabana Capra, de pe Transfăgărășan, precizând următoarele:
Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a precizat acesta.
De menționat faptul că nu au existat victime, persoanele care au coborât nu au avut nevoie de ajutor medical.
Toate detaliile despre ce s-a întâmplat la Cabana Capra puteți citi AICI.