Dezvoltarea infrastructurii de utilități și a celei rutiere –  prioritară la Poienarii de Argeș!

de | 21.03.2024 09:26 | Din ediția tipărită, Politic, Rural

▼ Luna aceasta vor începe lucrările pentru introducerea canalizării în localitatea condusă de Dragoș Boncea

Dezvoltarea infrastructurii de utilități și a celei rutiere se află constant pe agenda administrației locale din Poienarii de Argeș, primarul Dragoș Boncea, alături de viceprimarul Cornel Panțeru și de întreaga echipă care lucrează pentru comunitate, făcând demersuri pentru ca proiecte de importanță majoră să fie finalizate sau inițiate.

În toamna anului 2021, comuna Poienarii de Argeș trecea printr-un moment dificil, în urma unei calamități care lovea o parte a localității. În satul Ioanicești, cătunul Tomulești, a avut loc o alunecare de teren, care a lăsat izolate aproximativ 20 de gospodării, dar și o fermă de animale, o plantație de afine și mănăstirea ”Sfântul Ioan Botezătorul”, care se aflau în zonă. Din cauza precipitațiilor abundente și a izvoarelor de subteran, malurile s-au surpat pur și simplu, provocând serioase pagube la infrastructura rutieră din zonă.

Sursă foto: ediția tipărită.

Primarul Dragoș Boncea a inițiat acțiunile necesare și a obținut finanțare pentru un proiect în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, pentru a remedia situația creată în zonă. Finanțarea a fost printr-o ordonanță de urgență, bani de la guvern, pentru situații de urgență. Proiectul a presupus consolidare cu pivoți din beton, armătură, parapet de beton și refacerea drumului cu asfalt și balustrade. Lucrările au avut un termen rapid de execuție, fiind finalizate în câteva luni.

”A fost o mare reușită acest proiect. În zona nu mai există riscul să se întâmple din nou o alunecare de teren, după ce au fost făcute aceste lucrări. S-a procedat exact ca în cazul realizării autostrăzilor”, a completat primarul Dragoș Boncea.

Cel mai pare proiect din istoria localității este însă cel reprezentat de introducerea rețelei de canalizare. Partea de proiectare și avize a fost finalizată, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie dat în această lună, dacă vremea va fi favorabilă, moment în care se vor demara săpăturile. Obiectivul de investiții are o valoare de aproximativ 170 de miliarde vechi, fiind vorba de aproximativ 13 km de rețea, care să acopere circa 75%  din raza comunei. Este un proiect deosebit de necesar pentru dezvoltarea și evoluția comunității, care a fost miza actualei echipe a administrației din Poienarii de Argeș, dar și o dorință a cetățenilor, care solicitau acest lucru.

În comună sunt însă și zone de deal, greu accesibile, unde introducerea canalizării ar fi anevoioasă din cauza reliefului, iar costurile, foarte mari. Pentru ca utilitățile să ajungă însă și la cetățenii care locuiesc în zone mai puțin favorabile, administrația locală a obținut un proiect prin programul PNRR, pentru montarea unor fose individuale. La acest proiect se lucrează și doar șase localități din județul Argeș au putut accesa fonduri pentru realizarea lui. Astfel, 160 de gospodării din zone greu accesibile vor beneficia gratuit de fose și montajul lor. Locuitorii vizați de acest proiect se află în satul Ioanicești, cătunul Tomulești și satul Ceaurești.

Material realizat de Berta Dima.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Investiții pentru cei mici la Poienarii de Argeș. Copiii au la dispoziție două locuri de joacă moderne

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dragoș Boncea | Poienarii de Argeş