Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. A fost lansat DOOM 3 digital

de | 03.08.2023 09:44 | Știri, Administrație, Lifestyle, Național

Ministerul Educației a anunțat miercuri că Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” a lansat în format digital, liber și gratuit, ”Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” – DOOM 3.

”Așa cum știți, ne-am propus să promovăm ceea ce contribuie la creștere în educație: oameni care fac cinste profesiei lor, proiecte care schimbă comunități școlare, exemple de practici care aduc plusvaloare educației”, au transmis cei de la Ministerul Educației.

Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” pune la dispoziție DOOM3, varianta digitală. ”Nu putem ignora dinamica limbii. Cu siguranță, accesul online la această resursă va face ca neclaritățile să fie mai ușor de lămurit. Este nevoie doar să avem linkul la îndemână și dorința de a scrie și de a vorbi corect limba română!”, a mai transmis miercuri MInisterul Educației. Varianta digitală cuprinde peste 65.000 de articole redactate conform normelor oficiale în vigoare, așa cum au fost stabilite în cea de-a treia ediție (DOOM3), tipărită în 2021 la Editura Univers Enciclopedic. Dicționarul se adresează tuturor celor care vor să se exprime corect în scris și oral, interesați de problemele de cultivare a limbii, contribuind astfel la folosirea unitară a limbii române literare. Aici puteți consulta forma digitală a DOOM 3.

Cum se folosește

POtrivit celor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc. Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare; atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*). În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑢𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑑𝑎𝑜𝑠; 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑜𝑠 –> forma corectă: 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑢𝑜𝑠; 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟 –> forma corectă: 𝑏𝑢𝑙𝑔𝑎̆𝑟𝑒. Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Film inspirat din fapte reale, duminică, 6 august la Cinema „București”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Educaţiei