DNA a adus experţii să verifice casele cumpărate de DGASPC la Ştefăneşti

de | 30.01.2024 20:25 | Administrație, Din ediția tipărită, Importante, Județean, Ștefănești

▼ Procurorii anticorupţie piteşteni sunt asistaţi de către DNA Bucureşti pe partea de tehnică

Joi, în prima parte a zilei, în zona Zăvoi a oraşului Ştefăneşti, a fost mare agitaţie. Pe strada Răchitei, în urmă cu mai puţin de un an, firma Best Oil Sorama SRL construia cinci case, pe care câteva luni mai târziu le vindea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. Achiziţia celor cinci imobile face obiectul unui dosar instrumentat de DNA Piteşti, care a început urmărirea penală împotriva mai multor persoane din conducerea CJ şi DGASPC Argeş. Săptămâna trecută, în prezenţa procurorilor şi a reprezentanţilor celor două instituţii, specialiştii au derulat acţiuni de expertizare a caselor care fac obiectul dosarului de corupţie.

După ce la începutul lunii septembrie 2023 la DGASPC, CJ Argeş şi Primăria Ştefăneşti au avut loc percheziţii, în decembrie DNA a anunţat că a început urmărirea penală împotriva vicepreşedintelui CJ Argeş, Marius Nicolaescu, precum şi a altor persoane. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean este cercetat pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Concret, anchetatorii au suspiciunea că, în 2022, în contextul realizării unor proiecte ce vizau achiziţia de către DGASPC Argeş a unor imobile pentru locuinţe protejate şi centre pentru persoanele vulnerabile, Marius Nicolaescu ar fi comunicat unor oameni de afaceri mai multe informații nedestinate publicității referitoare la modul de compartimentare al viitoarelor imobile care urmau să fie achiziționate, prețul care va fi oferit pentru fiecare imobil, perioada în care urmau să fie făcute achizițiile, precum şi modalitatea de achiziție. Aşa se explică – susţin procurorii – faptul că, atunci când a pus anunţul de cumpărare, firma Best Oil Sorama avea de vânzare cinci imobile construite exact cum avea nevoie DGASPC.

Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu D.G.A.S.P.C. Argeș de până la 3.550.000 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea omului de afaceri, beneficiar al informațiilor nedestinate publicității.” – se arată în dosarul DNA.

Ancheta Online a scris pe larg despre acest subiect în articolul DNA la DGASPC: S-au achiziționat case construite anterior licitației, fix după specificațiile caietului de sarcini!

Expertiza informatică – realizată la DNA Bucureşti

În contextul actelor de urmărire penală, expertiza organizată săptămâna trecută la Ştefăneşti a fost dispusă de către DNA, cel mai probabil pentru a stabili în ce măsură valoarea cu care a fost vândut complexul de imobile corespunde cu valoarea sa reală, dar şi pentru a se verifica diferite elemente de ordin tehnic, raportat la cerinţele din caietul de sarcini. La acţiune au fost prezenţi şi reprezentanţi ai CJ şi DGASPC Argeş, printre ei aflându-se şi directoarea Tatiana Eftime.

expertiza case DGASPC stefanesti

În instrumentarea dosarului caselor destinate persoanelor vulnerabile, procurorii anticorupţie piteşteni sunt asistaţi de către DNA Bucureşti pe partea de tehnică. Astfel, expertiza informatică s-a făcut în Capitală, acolo unde DNA are tehnica necesară, dar şi cei mai buni specialişti.

Argeşul riscă să piardă finanţarea

Consiliul Judeţean Argeş a plătit integral costul celor cinci case, însă finanţatorul naţional a suspendat rambursarea banilor (care erau pe finanţare externă, prin Programul de Interes Naţional – PIN) imediat ce la nivel de minister s-a aflat de existenţa unui dosar penal care vizează această achiziţie, existând riscul ca banii – circa 3,5 milioane lei – să nu mai ajungă niciodată în conturile CJ. De asemenea, constructorul  Best Oil Sorama SRL a solicitat să îi fie date înapoi cele cinci imobile din Ştefăneşti a căror vânzare l-a băgat în belele, însă cererea sa a fost respinsă.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cresc salariile angajaților de la Consiliul Judeţean Argeş:  între 400 şi 1.800 lei lunar în plus la leafă de luna viitoare!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Consiliul Județean Argeș | Marius Nicolaescu | Ștefănești | Tatiana Eftime

Ultimele articole