În cursul zilei de ieri, 13 aprilie, o femeie din satul Calotești, comuna Budeasa a scăpat cu viață datorită cunoștințelor de prim ajutor ale unui polițist din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov.
Ionuț și Bianca, un echipaj din cadrul Secției de Poliţie Rurală Bascov, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu în satul Balotești și au auzit o persoană care se afla pe drum strigând după ajutor.
Fără să stea pe gânduri, cei doi au însoțit persoana în curte, unde au văzut o femeie căzută pe o suprafață de beton, sângerând abundent și fiind inertă.
Ionuț a verificat starea femeii, timp în care cei doi polițiști au aflat că aceasta suferă de epilepsie și este posibil să fi suferit o criză.
Având cunoștințe pentru acordarea primului ajutor, Ionuț a observat că femeia era inconștientă și respira greu, neregulat, și a început să facă compresii toracice, fiind ajutat de o fiică a femeii. Apoi a trecut la dezobstrucția căilor aeriene și a pus persoana în poziția laterală de siguranță.
Datorită manevrelor aplicate de Ionuț, femeia a început treptat să își revină, iar în aproximativ 5 minute ajungând să respire ușor.
Concomitent, colega sa Bianca a solicitat un echipaj medical, care ulterior a preluat-o pe femeie și a transportat-o la spital pentru îngrijiri, având în vedere că aceasta prezenta mai multe leziuni survenite în urma crizelor suferite.
Prezența de spirit a celor doi și cunoștințele de prim ajutor ale lui Ionuț au făcut posibilă evitarea unei tragedii.
Îi felicităm pe colegii noștri, Ionuț și Bianca, pentru prezența de spirit și modul în care au acționat, și le dorim să aibă cât mai multe intervenții reușite.”, transmite IPJ Argeș
Recomandări IPJ Argeș
IPJ recomandă celor care acordă primul ajutor, să aibă întotdeauna în vedere câteva reguli esențiale:
– siguranța salvatorului : când observăm o persoană cu stare de rău sau căzută, la momentul în care intervenim, trebuie să observăm cu atenție împrejurimile, pentru a nu ne expune unei situații de pericol;
– evaluăm rapid leziunile vizibile și starea victimei : luând contact cu persoana care are nevoie de ajutor, trebuie să evaluăm rapid și cu calm starea acesteia, referitor la răni vizibile, care ar putea fi agravate în situația în care victima este mișcată, dacă victima respiră prin forțe proprii, dacă victima poate da relații referitor la ce s-a întâmplat;
– solicitarea ajutorului, strigând pentru a atrage alte persoane, respectiv sunând la 112, unde este necesară transmiterea unor detalii despre locul în care ne aflăm și starea victimei, alături de alte elemente utile pentru identificarea locației/clarificarea modului în care persoana poate fi ajutată, adaptându-ne în funcție de tipul de leziuni, de eventuale afecțiuni medicale, sau chiar modalitatea în care au survenit leziunile (spre exemplu, electrocutare acidentală/mușcare de câine fără stăpân, etc.).
– vom continua să asistăm persoana vătămată până la sosirea unei alte persoane ce are instruire pentru acordarea primului ajutor de bază, care să ne sprijine, sau a unui echipaj medical, ce va acorda primul ajutor medical calificat.
Foto: IPJ Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
https://anchetaonline.ro/accident-cu-doua-masini-la-cotmeana-intervine-terapia-intensiva-mobila-154629/