Dosarul DNA de la Corbi a plecat de la sesizarea primăriței! Anca Baciu a găsit nereguli în contabilitate!

de | 23.11.2022 17:12 | Știri, Eveniment, Importante, Județean

Contabila Primăriei Corbu, Elena Groșanu, este acuzată pentru că a virat suma de 1,5 milioane din conturile Primăriei către firma fiicei sale, dar și pentru ratele la un CAR pentru ea și rudele ei.

Acuzata a fost reținută în cursul dimineții de marți, 22 noiembrie, de către DNA, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Primărița din Corbi: „Eu am cerut un audit pentru că am simțit că ceva nu este în regulă”

Contactată de redactorii Ancheta, primarul comunei Corbi, Anca Baciu, ne-a declarat că ea a fost cea care și-a dat seama la începutul acestui an de faptul că anumite sume din contabilitatea primăriei ajung în destinații care nu corespundeau cu realitatea și a sesizat, în această direcție, Poliția Economică. Mai mult, primărița a cerut un audit ale cărui concluzii probabil au contribuit la evoluția dosarului.

Nu am știut că va ajunge la DNA acest caz, abia în luna mai am primit o notificare prin e-mail-ul primăriei că Direcția Anticorupție se ocupă de o anchetă.”

Legat de contabila care a înfăptuit atâtea acte materiale, conform procurorilor, primărița spune că este angajată a instituției de 20 de ani și că nu o cunoaște îndeaproape, dincolo de relațiile de muncă, pentru a-și putea da seama ce a determinat-o să săvârșească aceste infracțiuni economice.

Nimeni nu și-a dat seama de tot ce făcea în anii ăștia, dacă nu mă uitam mai atent la respectivele sume care nu au bătut, probabil că ar fi continuat lucrurile.”

De asemenea, primărița povestește că toți angajații sunt șocați după intervenția de marți dimineață, care s-a finalizat cu arestarea contabilei.

Elena Groșanu este acuzată de către procurorii anticorupție pentru 808 ordine de plată prin care ar fi plătit peste 1,5 milioane de lei firmei fiicei sale. Mai mult de atât, ea ar fi plătit suma aproximativă de 400.000 de lei din contul Primăriei pentru rate la împrumuturi făcute de ea și de rudele ei la un CAR.

Comunicat de presă DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2022, a inculpatei

GROȘANU ELENA, la data faptelor contabil în cadrul Primăriei comunei Corbi, județul Argeș, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (808 acte materiale),
– fals intelectual (106 acte materiale),
– uz de fals (106 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, inculpata Groșanu Elena, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi întocmit, ar fi semnat și ulterior ar fi prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș, un număr de 808 ordine de plată, prin care s-ar fi efectuat în mod nelegal plata sumelor de:
– 1.515.683,85 lei, către o societate comercială administrată de fiica sa fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă. Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpata ar fi completat în fals un număr de 106 ordine de plată potrivit cărora între Primăria Corbi și societatea respectivă ar fi existat relații de natură contractuală.
– 386.102 lei, către șase instituții nebancare (CAR), reprezentând contravaloarea ratelor corespunzătoare împrumuturilor contractate de inculpată și rude ale acesteia.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi creat instituției publice unde își desfășura activitatea un prejudiciu de 1.901.785 lei, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite de către alte persoane.

Inculpatei Groșanu Elena i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 noiembrie 2022, inculpata a fost prezentată Tribunalului Argeș care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Doi polițiști din Pitești au fost condamnați la închisoare! Luau mită de la șoferi

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole