Un anumit sector din agricultura… neconvențională a fost perturbat ieri de procurorii din cadrul DIICOT – Structura Centrală care s-au dus peste doi cultivatori care își vedeau liniștiți de treabă și de afaceri și peste proprietarul locației în care funcționa…ferma.
„Investitorii” despre care vorbim se apucaseră de plantat prin octombrie 2021 și, până azi, reușiseră – cu multă muncă și implicare – să pună bazele unei adevărate culturi de canabis care a atins rezultate remarcabile: 571 de plante, plus încă 18,5 de kilograme fragmente vegetale care conțin THC.
În urma intervenției DIICOT – de natură să tulbure buna funcționare a producției de canabis – s-a reținut faptul că doi dintre antreprenorii deveniți inculpați au înființat și întreținut, fără drept, o cultură de canabis. Tot aceștia au cules periodic din respectiva producție (că doar nu le lăsau să se ofileasca!) în scopul comercializării.
În ceea ce-l privește pe cel de-al treilea personaj, acesta i-a sprijinit în activitatea infracțională, închiriindu-le imobilul unde a fost înființată și întreținută… afacerea. Mai mult, din când în când, îi mai și ajuta. Nu degeaba, ci constra unei părți din banii care urmau să vină din comercializarea producției agricole, activitatea cunoscută – în termeni profani – drept vânzare de droguri.
Tehnologizarea afacerii: instalație indoor pentru creșterea canabisului
Neapreciind spiritul de inițiativă și dorința de dezvoltare a acestor agricultori de perspectivă, procurorii DIICOT, împreună cu Serviciul Antigrog din cadrul DCCO, au intrat peste ei și peste culturile îngrijite, organizând ieri 7 percheziții, în București, Brăila și Ilfov. Au fost descoperite și confiscate, așa cum mentionam, 571 de plante de canabis și cantitatea de aproximativ 18,5 kilograme fragmente vegetale care conţin THC.
De asemenea, a fost identificată o componentă importantă a investiției și anume o instalație activă de creștere indoor a canabisului.
Ca să fie și mai tulburată respectiva investiție în canabis, oamenii legii au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a celor trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc. Azi i-au prezentat și în fața judecătorilor de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
În altă ordine de idei, controalele par să nu se mai termine pentru investitorii din industria drogurilor, azi fiind ridicați și reținuți, tot de către DIICOT, doi…comercianți de cocaină.
O singură tranzacție de cocaină: 53.000 de lei și 5.000 de euro
În cazul lor, s-a reținut faptul că – în zilele de 31 martie, respectiv 7 aprilie – unul dintre ei a vândut cantitatea totală de 368,32 grame de cocaină contra sumei totale de 53.000 de lei și 5.000 de euro, la ultima tranzacție drogurile fiind aduse de către partenerul său de afaceri,
De asemenea, la data de 7 aprilie, adică ieri, cei doi au fost surpinși deținând – în vederea vânzării – cantitatea de 396,95 grame de cocaină.
La perchezițiile efectuate s-au descoperit arme (2 pistoale nesupuse autorizării și un cuțit), 4 carduri bancare și instrumente menite să asigure comunicarea eficientă și nedpistabilă în cadrul afacerii, adică 10 telefoane mobile și 10 cartele sim.
În total, pe parcursul cercetărilor, afacerea a fost puternic zguduită, fiind indisponibilizată cantitatea totală de 765,27 grame cocaină. În ceea ce-i privește pe inițiatori, aceștia au fost trimiși în fața magistraților pentru măsuri de arestare preventivă în baza acuzațiilor de trafic intern de droguri de mare risc, în formă continuată.
Au fost deschizători de drumuri pentru dezmembrarea acestor două afaceri alți 2 „investitori” în zona traficului de droguri de risc și de mare risc, prinși în zilele de 5 și 6 aprilie, de către DIICOT și BCCO Cluj Napoca și…deposedați de bunuri dobândite din derularea afacerilor respective: 7,2 kilograme de canabis, 410 comprimate conținând MDMA, 25 de grame de cocaină, sume de bani și alte obiecte.
Procurorii împreună cu ofițeri de poliţie judiciară, cu sprijinul Operațiunilor speciale, i-au prins în flagrant și au efectuat, ulterior, 7 percheziții domiciliare și 4 percheziţii auto.
Unul dintre ei a fost reținut pentru 30 de zile, altul este sub control judiciar 2 luni.
NOTĂ DIICOT: Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: