După controalele din centrele de bătrâni și copii. Inspectorii de muncă au aplicat amenzi usturătoare

de | 04.08.2023 14:00 | Știri, Administrație, Județean, Lifestyle, Național

Inspectorii de muncă au luat la verificat, în perioada 10 – 17 iulie,  centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor. În urma controalelor au fost aplicate o serie de amenzi usturătoare pentru neregulile depistate.

”În vederea punerii în aplicare a Ordinului Viceprim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Interne nr.101/07.07.2023, sub coordonarea organizatorică a prefectului județului Argeș, în perioada 10.07.2023-17.07.2023, s-a desfășurat acțiunea de control având ca obiectiv verificarea și eficientizarea activității centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, prin inspectorii săi de muncă cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, în limita competențelor stabilite prin legea de înființare și organizare, în raport de tematicile de control, a acționat în scopul atingerii obiectivelor stabilite în sarcina sa”, arată cei de la ITM Argeș în comunicatul.

Munceau la negru și fără control medical la angajare

Bilanțul acțiunilor de control se prezintă astfel:

  • număr controale efectuate: 49
  • număr sancțiuni aplicate: 70, din care 23 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 17 amenzi în valoare totală de 560.000 lei, și 47 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 17 amenzi în valoare totală de 93.000 lei.
  • număr persoane identificate prestând activitate fără a avea încheiate în forma scrisă contracte individuale de muncă: 16

Principalele deficiențe constatate  au constat în: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neîntocmire regulament intern, neinformare ITM cu privire la utilizarea frecventă a muncii de noapte, neacordare spor de noapte, neevidențierea repartizării programului de lucru, neasigurararea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea sistematică și periodică a echipamentelor de muncă, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă la locul de muncă. ”Urmare tuturor acestor acțiuni de control, în perioada următoare, instituția noastră se va implica activ în procesul de îmbunătățire a legislației specifice domeniului furnizorilor de servicii sociale, sens în care va înainta propuneri Instituției Prefectului – județul Argeș”, arată cei de la ITM Argeș.

Foto descriptiv. Sursă foto: monitorulbt.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

După scandalul cu minori instituționalizați. Liberalii argeșeni vor să știe ce măsuri se iau în cazul copiilor cu probleme

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges