anchetaonline.ro

Elena Udrea propune folosirea deţinuţilor pentru construcţia autostrăzii Piteşti – Sibiu!

de | 21.02.2024 16:34 | Național, Din ediția tipărită, Lifestyle

  • Din penitenciar, acolo unde vede mai de-aproape „oportunităţile” sistemului,

Chiar și după gratii, gândul Elenei Udrea, închisă la Penitenciarul de la Târgșorul Nou pentru a executa o pedeapsă de 6 ani de închisoare, este tot cu gândul la țărișoară. Auzind că există o adevărată criză privind forța de muncă necesară pentru realizarea autostrăzii Pitești-Sibiu, Udrea i-a sugerat ministrului Justiției să se folosească de colegii ei de suferință. Ai Elenei Udrea, nu ai Alinei Gorghiu… Cu alte cuvinte, dacă tot stau degeaba și pe o alocație financiară mult mai mare decât cea de care se bucură un pacient din spitalele din România, atunci măcar atât să facă şi deţinuţii din România: să pună mâna pe lopată.

„Este o bună idee să se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă”

Constructorii autostrăzii Pitești – Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului. Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți? În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării?” a scris, pe Facebook, Elena Udrea.

Pentru că are timp suficient de gândire, Udrea a făcut și un calcul:

Este o variantă mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel beneficii atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii, cât și deținuților.

 

Aceștia vor câștiga bani și zile deduse din pedepse, dar, cel mai important, ei își vor menține capacitatea de muncă, se vor reabilita și integra mult mai bine și rapid în societate după eliberare. Este necesară o abordare mai pragmatică la nivelul Ministerului Justiției care să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din România și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci să se ocupe de reintegrarea și reabilitarea deținuților, ceea ce ar reduce gradul mare de recidivă pe care îl are România și ar combate infracționalitatea. Este o bună idee să se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă, atât de folosită și eficientă în trecut. Astfel, în loc să ții zeci de mii de oameni buni de treabă în pușcării fără să îi pui să facă nimic, doar cheltuind 400.000.000€ anual cu întreținerea lor, mai bine ar fi să îi pui să își îndrepte greșelile muncind. În felul acesta, nu ar mai fi nevoie să aducem străini să ne construiască autostrăzile!”, a scris Elena Udrea.

Alina Gorghiu: „Așteptăm solicitări din partea antreprenorilor români care n-au forță de muncă!

Fără nicio referire la mesajul Elenei Udrea, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a abordat tema oportunităţii angajării forţei de muncă din penitenciare chiar weekendul trecut, în cadrul unei conferinţe susţinute în Argeş, la Ştefăneşti:

O să mă întrebați de ce un efectiv de aproximativ 12.800 de deținuți nu participă la activități productive. În primul rând, pentru că lipsesc cererile din partea agenților economici. De aceea fac acest apel către mediul economic din România: dacă nu sunt muncitori pentru autostrăzi, apelați și putem să devenim parte în acest proiect. (…) „Mesajul meu este către mediul de afaceri din România: așteptăm noi, prin ANP, solicitări din partea antreprenorilor români, care n-au forță de muncă, din partea mediului de afaceri, din partea mediului economic din România, pentru că există disponibilitate și toată deschiderea pentru a colabora în acest sens. Sistemul penitenciar poate să ofere o forță de muncă disciplinată și ordonată și cei care sunt în mediul economic și au contracte deja cu sistemul penitenciar cunosc că au avut de câștigat de pe urma acestor contracte cu mediul penitenciar”, a explicat Alina Gorghiu, anunţând că, la nivelul lui 2023, veniturile sistemului penitenciar din activități lucrative au fost de 70.459 de milioane de lei, cu peste 13 % mai mare faţă de anul precedent.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Închisoarea Pitesti ar urma să fie înscrisă în Patrimoniul UNESCO!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Elena Udrea