Elevii beneficiază de bilete și abonamente gratuite pe calea ferată

de | 04.09.2024 17:13 | Lifestyle, Național

Cu ocazia începerii noului an școlar, CFR Călători reamintește elevilor și părinților despre facilitățile de călătorie oferite pe tot parcursul anului calendaristic. Elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat beneficiază de bilete de călătorie gratuite în trafic intern pe toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), la clasa a 2-a, precum și de abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite. Aceste facilități sunt valabile în baza carnetului de elev cu viză pentru anul școlar în curs sau a adeverinței doveditoare.

În cazul în care călătoresc la o clasă superioară sau în vagoanele de dormit, aceștia trebuie să achite diferențele tarifare.

CFR Călători subliniază că elevii din anii terminali nu mai beneficiază de gratuități începând cu data de 9 septembrie 2024. De la 1 octombrie 2024, facilitățile se vor acorda numai pe baza documentelor vizate pentru anul școlar 2024-2025.

Emiterea biletelor și abonamentelor de călători pentru elevi

Potrivit CFR Călători, elevii pot obține biletele de călătorie gratuite astfel:

De la casele de bilete din stațiile de cale ferată cu personal propriu și agențiile de voiaj CFR Călători;

De la personalul de tren, în următoarele situații:

  • stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare;
  • îmbarcarea se face în afara programului de lucru al caselor se bilete;
  • stația cf de îmbarcare nu este deservită de personalul aparținând CFR Călători;
  • în cazul în care călătorul prezintă un bilet eliberat în tren valabil la un tren care a sosit în stația de îmbarcare pentru noul tren într-un interval de până la 15 minute – cu condiția prezentării imediat după urcarea în tren la personalul de tren;

De la automatele de bilete ale CFR Călători amplasate în stații, precum și ONLINE, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete, care se efectuează o singură dată pentru fiecare an școlar și emiterea unui ID.

Abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite se pot procura de la casele de bilete pe suport tip carton din agențiile de voiaj CFR Călători și stațiile cu personal propriu, automatele de bilete ale CFR Călători, numai după confirmarea/ validarea calității de elev la casele de bilete, prin aplicațiile descărcabile pe telefon sub formă de cod QR cu elemente dinamice, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete.

Documente necesare la emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie la casele de bilete și în tren

CFR Călători amintește că pentru emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie lunare gratuite pentru elevi, este necesară prezentarea următoarelor documente:

carnetul/legitimația de elev prezentat/ă în original, care are înscris/ă nume și prenume elev, codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;

►sau adeverinţa doveditoare a calității de elev emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.

►sau adeverință colectivă emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; această adeverință este folosită numai în cazul călătoriei elevilor în grup; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.

Nu vor fi acceptate alte tipuri/modele de adeverințe pentru emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie pentru elevi.”, transmite CFR Călători

Pentru a evita eventualele sancțiuni, elevii trebuie să prezinte în tren biletele sau abonamentele împreună cu un document de identitate valid sau carnetul de elev, dacă acesta conține fotografia și CNP-ul. În lipsa documentelor necesare, elevii vor fi considerați ca neavând bilet și vor fi tratați conform reglementărilor în vigoare.

Foto: stiridecluj.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Prins cu 114 km/h pe o stradă din Pitești! Tânăr de 24 de ani, lăsat fără permis

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CFR Călători | elevi

Ultimele articole