Emmanuel Macron a fost reales președintele Franței

de | 25.04.2022 09:53 | După subiect, Politic

Victorie la alegerile prezidențiale din Franța pentru Emmanuel Macron! Acesta a câștigat un nou mandat de președinte al Franței în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen.

Scrutinul, care îi aduce al doilea mandat de președinte, a fost câștigat cu 58,55% din voturi. Marine Le Pen, candidata din partea formațiunii „Rassemblement National” (fostul partid Frontul Naţional), a obținut 41,45% din voturi.

După cinci ani de crize excepționale, azi, pe 24 aprilie 2022, o majoritate mi-a acordat încrederea pentru încă cinci ani.

Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot”, a declarat Emmanuel Macron.

Macron este primul președinte după Jacques Chirac care a reușit să fie reales. El a avut un mesaj și pentru cei care nu au votat.

De asemenea, am un gând și pentru cei care nu au votat, tăcerea este un răspuns. De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid ci sunt președintele tuturor. Știu că pentru mulți dintre compatrioți care au votat pentru extrema dreaptă, înțeleg supărarea și furia lor și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri”, a adăugat Macron.

Victoria lui Macron a dus la proteste, noaptea trecută, în cartierul central Chatelet din Paris, acolo unde s-au strâns câteva sute de manifestanți nemulțumiți de rezultatul alegerilor. A fost nevoie de intervenția polițiștilor, care au încercat să îi disperseze pe manifestanți cu gaze lacrimogene.

Câți francezi s-au prezentat la vot

48,7 milioane de alegători din Franța au fost așteptați la urne. Secțiile de votare s-au închis la orele 20:00 și 21:00 în Franța.

Duminică, la ora 17:00, participarea la vot era de 62,32%, mai scăzută decât la alegerile prezidențiale din 2017 (65,3%). Și față de primul tur prezența la vot a fost mai scăzută, când rata finală de participare a fost de 73,69%.

 

MEMORABIL! Bill Gates: De ce fiica mea nu se va căsători cu un om sărac!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Emmanuel Macron | Franţa | Marine Le Pen