Scăpăm de una și vine alta! Epidemie ciudată de HEPATITĂ LA COPII! Grijă la simptome!

de | 19.04.2022 19:30 | Eveniment, Importante, Lifestyle, Național

O epidemie ciudată de hepatită afectează din ce în ce mai mulți oameni în Europa, fără să ocoleasă și Statele Unite. Mai grav este că cele mai multe dintre cazurile noi înregistrate afectează copiii.

Pe 5 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a fost sesizată cu privire la un volum de 11 îmbolnăviri cu hepatită severă la tineri din Scoția. Câteva zile mai târziu, Marea Britanie anunța o explozie: nici mai mult nici mai puțin de 74 de cazuri într-un termen foarte scurt. De la o zi la alta, raportările continuă și cazurile apar peste tot în lume: în Spania, Irlanda, SUA, Spania, Danemarca, Olanda.

Ca un reper, până acum, în mod normal, Scoția înregistra doar 8 cazuri pe an. Acum, a bifat  11 într-o singură lună.

“Hepatită acută de origine necunoscută la copii, alarmă în Spania!” – anunța în urmă cu 5 zile și ZiarulRomânesc, precizând că astfel de cazuri au fost descoperite la copii cu vârste între din 2 și 7 ani din Madrid, Aragon și Castilla-La Mancha. Toți au necesitat internare într-un centru din Madrid, iar unul a avut nevoie de transplat. Cei trei au, conform Ministerului Sănătății,  o evoluție favorabilă.

copil-spital

Creșterile accelerate ale acestor diagnostice s-au resimțit, mai exact, în ultima lună, iar experții OMS nu au stabilit încă sursa misteriosului focar. Una peste alta, în perioadă, cazurile raportate au fost cu 48% mai mari decât valorile cu care autoritățile medicale erau obișnuite.

Vârstele copiilor afectați variază de la 2 la 13 ani, cei mai mulți fiind însă în grupa 2-5 ani. Unii experți susțin că o parte dintre copii fuseseră recent infectați cu Covid, dar nimeni nu poate spune cu precizie dacă există o relație de cauzalitate.

Ciudățenia epidemiei noi: niciun copil investigat nu prezenta virusurile hepatice cunoscute până acum

În Marea Britanie,  Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) investighează de urgență o serie de cauze ale focarului – cum ar fi adenovirusurile, Covid-19, alte infecții și cauze de mediu. De asemenea, OMS monitorizează îndeaproape cazurile care au fost detectate în țările care au raportat deja.

Ceea ce a uimit deja specialiștii în sănătate este că niciunul dintre cazurile investigate până acum nu a fost determinat de prezența unuia dintre virusurile hepatice cunoscute: A, B, C, D sau E. În schimb, 9 copii, toți cu vârste mai mici de 10 ani, au fost identificați ca pozitivi la Adenovirusul 41. Adenovirusurile sunt o cauză comună a bolilor asemănătoare răcelii și pot provoca conjunctivită și diaree. Foarte rar, virusul a fost implicat în cazuri de hepatită la persoane care au un sistem imunitar slăbit.

copil bolnav hepatita

O parte dintre copiii îmbolnăviți au avut nevoie de transplant de ficat după ce au făcut o formă gravă. De altfel, în acest caz de evoluție galopantă și nefavorabilă, se știe că afecțiunea cu pricina poate determina insuficiență hepatică.

 Hepatita ușoară este foarte frecventă la copii după o serie de infecții virale, dar ceea ce se vede în acest moment este destul de diferit. Copiii se confruntă cu o inflamație mai severă, în câteva cazuri ducând la cedarea ficatului și necesitatea unui transplant. Din informațiile din domeniul public, este greu de știut cauza cea mai probabilă”, a declarat Graham Cooke, profesor de cercetare NIHR de boli infecțioase la Colegiul Imperial din Londra, potrivit The Sun.

Autoritățile sanitare îi îndeamnă pe părinți să fie atenți la icter și la alte semne ale hepatitei

Experții spun că – având în vedere virusurile care pot deschide calea către o hepatită – este extrem de greu să îi împiedici pe micuți să se infecteze. Spălarea mâinilor reprezintă în continuare cea mai eficientă metodă de a evita contactarea unor astfel de factori declanșatori.

Dacă au prins un virus de acest gen, cel mai probabil primele simptome vor fi de viroză sau diaree.  Se adaugă durerile abdominale, vărsăturile sau icterul (îngălbenirea pielii).

control medical copii

Virușii nu provoacă hepatită, dar aceasta este un efect secundar cunoscut. Pe măsură ce au fost identificate mai multe cazuri de hepatită, părinții sunt  îndemnați să fie atenți la semnele cheie ale bolii:

 

Cele 10 simptome principale ale hepatitei sunt:

» urină închisă la culoare
» piele iritată
» îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)
» dureri musculare și articulare
» o temperatură mare
» starea de rău
» starea de oboseală
» pierderea poftei de mâncare
» durerile de burtă

hepatita-la-copii

Informații Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”:

Hepatita este o afecţiune a ficatului, cu caracter inflamator, infecţios şi transmisibil,de natura virala, microbiana sau toxică, care constă în distrugerea celulelor hepatice. Apare uneori spontan sub formă de epidemii sau chiar de pandemii. Hepatita este o boala infecțioasă cu un procent foarte ridicat de transmitere.

icter

Indiferent de agentul cauzal, boala se manifestă la început prin simptome nespecifice, uneori febra ușoară, lipsa apetitului, emeză (grețuri, vomitări), scăderea randamentului fizic și psihic, ca și dureri abdominale. Urina devine de culoare închisă, fecalele de culoare deschisă și apar forme icterice. Boala produce de regulă în final ciroză, sau cancer de ficat. Mai multe pe Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sfaturi înainte de Paște pentru părinți din partea specialiștilor de la Spitalul de Pediatrie Pitești:

Dr. Tudor Ionescu: Prezentarea la medic nu trebuie amânată în cazul copiilor!

Dr. Tudor Ionescu: Prezentarea la medic nu trebuie amânată în cazul copiilor!


 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: COVID-19 | Danemarca | Irlanda | Londra | Marea Britanie | Olanda | Pitești | Spania

Ultimele articole