Aflată la comanda Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş, din postura de preşedinte, încă din anul 2002, și implicată în numeroase proiecte profesionale și sociale, Estera Stămoiu s-a impus dintotdeauna în managementul public ca o femeie-lider determinată și implicată. Și-a construit o carieră marcată de empatie și dedicare, o carieră în slujba oamenilor care au nevoie de ajutor. A încercat dintotdeauna să promoveze profesia nobilă de asistent medical ca fiind un factor de coeziune, o misiune de credință, o carieră menită să împlinească și să valorifice abilitățile înăscute ale reprezentantelor sexului frumos: iubirea, puterea de muncă, grija, dedicarea, anduranța.
În egală măsură, apreciază președinta OAMGMAMR Argeș, este important să te focusezi pe rezultate, nu pe diferențele care au marcat evoluția profesională și socială a celor două sexe.
”Întotdeauna am abordat leadershipul din perspectiva afirmării ideilor, a creării și a dezvoltării unei viziuni, a motivării de a pune cuvintele în practică, a obținerii devotamentului echipei pentru a acționa eficient în realizarea misiunii asumate. Preocuparea mea permanentă este de a prioritiza proiectele benefice organizației profesionale și asistenților medicali, de a nu consuma timp și energie pentru surmontarea «diferențelor». Fiecare lider – femeie sau bărbat – valorificăm ceea ce ne definește genul și personalitatea, dar să nu uităm că ne completăm reciproc. Fiecare aducem în leadership și în adoptarea deciziilor pragmatismul și înclinarea spre rațional a bărbaților dimpreună cu sensibilitatea, blândețea, empatia, tenacitatea și puterea de sacrificiu a femeilor. Am convingerea că nu este necesar să te comporți ca un bărbat pentru a fi o femeie puternică!”, explică Estera Stămoiu.
În opinia domniei-sale, în egală măsură, femeile sau bărbații parcurg trasee personale și profesionale, nu doar dorindu-și sau sperând, ci muncind din greu pentru a-și atinge obiectivele. ”Sunt o persoană caracterizată de optimism, evoluție, progres, astfel că mi-aș dori ca egalitatea de gen să nu mai reprezinte un stereotip și să nu mai constituie un subiect de dezbatere.
Ceea ce trebuie să definească și să susțină o abordare echitabilă și justă a raportului poziționării în societate a femeilor și a bărbaților sunt valorile, competențele, calitățile individuale, care, așezate în contextul potrivit, aduc plusvaloare.
Poate ar trebui ca din când în când să ne amintim cuvintele lui Ioan Gură de Aur și să le transformăm în corolar al atitudinii privind abordarea egalității de gen: ”Dumnezeu a vrut să ne naștem unii din alții spre a fi legați unii de alții prin dragoste și a fi egali.”
În ceea ce privește raportarea la anumite modele, Estera Stămoiu o parafrazează pe Meryl Streep, considerând că cele mai bune modele pentru reprezentantele sexului frumos sunt oamenii care știu să fie ei înșiși și care aduc lumină în lume.
”Cele mai importante repere de la care am dorit să nu mă abat în viață și în parcursul profesional au fost însușite din educația primită de la părinți, care mi-au insuflat principii și valori etice și morale puternice, clădite pe o statornică și profundă credință în Divinitate.
Pentru mine, consider că «modelul feminin» reprezintă un cumul de trăsături pe care le apreciez, atât la femeile celebre, care s-au remarcat în domeniile lor de activitate, cât și la cele întâlnite în viața cotidiană, care nu au notorietate. Admir femeile care sunt conștiente de sine și de impactul pe care îl au asupra celor din jurul lor, care știu cine sunt și ce vor.
Admir credința și viața dedicată umanității ale Maicii Tereza, generozitatea, inteligența și patriotismul reginei Maria, erudismul și perseverența Anei Aslan. Și nu numai.
Consider că aprecierea succesului în carieră este feedbackul celor care au încredere în viziunea, energia, consecvența și entuziasmul pe care le manifest, coagulând energii și resurse mobilizatoare pentru a urma liderul care dorește să dezvolte.”, declară domnia-sa.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: