(VIDEO) LA CREVEDIA! 3 echipaje de pompieri din Argeș au plecat spre Dâmbovița!

de | 26.08.2023 21:36 | Știri, Eveniment, Importante, Național

Update 00.25

46 răniți în a doua explozie de la Crevedia

În această seară, un eveniment de proporții are loc în județul Dâmbovița, în Crevedia, acolo unde o stație GPL a sărit, efectiv în aer.

Prima explozie a avut loc în jurul orei 19.00 și s-a soldat cu minim un mort și 12 răniți, fără să se știe cu exactitate numărul persoanelor dispărute.

O a doua explozie a avut loc în timp ce pompierii încercau să lichideze incendiul izbucnit de la prima. (vezi mai jos detalii) În cea de-a doua explozie care a avut loc la stația GPL din Crevedia au fost rănite cel puțin 46 persoane, conform Digi24.

 Dată fiind gravitatea evenimentului și numărul de forțe necesare pentru gestionarea crizei de la Crevedia, în urmă cu puțin timp publicația Ancheta a obținut confirmarea faptului că trei echipaje de pompieri din Argeș, cu trei autospeciale pentru stingerea incendiilor, au plecat în sprijinul colegilor care luptă cu focul în Dâmbovița. 

Având în vedere dinamica evenimentelor din acest județ, ISU Dâmbovița va stabili dacă pompierii argeșeni intră direct pe „frontul” de la Crevedia sau asigură alte misiuni pe care pompierii din Dâmbovița pe care nu le mai pot acoperi din cauza evenimentului major din stația GPL.

Pompieri și jurnaliști răniți la fața locului!

La aproximativ două ore după ce a avut loc prima explozie la o stație GPL de pe lângă Capitală (vezi detalii mai jos), o altă explozie a adus cu ea zeci de răniți printre care se numără și pompieri, dar și jurnaliști care transmiteau live evenimentul de la fața locului.

Un număr de 26 pompieri au fost grav răniți în urma celei de-a doua explozii, unii dintre ei fiind asistați de către medici chiar la fața locului, în vreme ce ații au fost trimiși către spitale.

Dacă prima explozie a adus cu ea un număr de 12 răniți și cel puțin un mort, cea de-a doua numără zeci de victime, pentru că foarte mulți salvatori, jurnaliști și oameni au fost surprinși de aceasta chiar la fața locului.

Ca și când această tragedie (care necesită concentrarea unor forțe uriașe de salvatori și foarte multe resurse ISU), n-ar fi fost de ajuns, in urma cu puțin timp a fost raportat un alt incediu în Dâmbovița: arde un depozit de mase plastice lângă fabrica de armament din Dragomirești. Intervin și acolo pompieri din detașamentele de la Târgoviște, Găești și Voinești. (vezi detalii și video aici)

3.000 de oameni au fost evacuați.

Din ce povestesc localnicii, în zonă ar exista mai multe rezervoare subterane, care pot exploda în orice moment.

Oamenii sunt îndrumați să se autoevacueze pentru că o parte din localitate ar putea fi rasă de pe fața pământului. La operațiune participă jandarmi și polițiști care coordonează procedurile de evacuare. Raed Arafat a declarat că au existat unele dificultăți, previzibile, în a-i convinge pe unii dintre locuitori să își părăsească gospodăriile. Urgența imediată au reprezentat-o casele aflate pe o raza de 700 de m în jurul stației GPL de la care s-a declanșat iadul.

Planul roșu a fost activat!

La fața locului a fost activat planul roșu. Pompierii de la fața locului au montat un cort pentru intervenție.

Totodată, în urma tragediei, planul alb a fost activat la Spitalul Floreasca, dar și în alte unități din Capitală. Personalul medical a fost chemat de acasă și alocat pentru preluarea victimelor de la Crevedia.

Medicul Gheorghe Nodiți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a declarat, conform Ediției specială TVR INFO, că medicii au fost informați cu privire la posibilitatea transferului unor răniți de la Crevedia.

Totodată, victime ale exploziei urmează să fie transportate la spital în Bucureşti cu arsuri „considerabile” pe suprafaţa corpului, potrivit Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, autoritățile au anunțat că dată fiind celebra carență pe care sistemul medical românesc o are în tratarea cazurilor cu arși ( dovadă că după cazul Colectiv nu s-a făcut nici un pas important înainte), o parte dintre victime vor pleca înafara țării, cel mai probabil la spitale din Belgia.

Arafat: Există pericolul să mai fie o a treia explozie

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că există pericolul să aibă loc încă o explozie, după cele două care au izbucnit deja. Cauza ar fi „o cisternă care este la distanță”.

Încă suntem în dinamică. Zona trebuie să fie evaluată , zona încă este periculoasă și, din cauza asta, am evacuat la distanță, pentru că există pericolul să mai fie încă o explozie la încă o cisternă care este la distanță. Câteva aspecte importante: faptul că au fost folosiți roboții, s-a evitat să fie un număr de pompieri. Au fost scoși după ce am introdus roboții. Poate că am evitat ca oamenii să fie aproape de cisternă. În al doilea rând, s-au dat mesaje RO-ALERT în zonă.

S-a explicat populației, în zona imediat limitrofă a fost populația evacuată. Ca de obicei, a fost greu de controlat populația. Colegii de la poliție și jandarmerie au ajutat la îndepărtarea populației, pentru că toată lumea voia să meargă în propria casă în zona incenediului și aest lucru a fost interzis. La acest moment, colegii vor continua să încerce să controleze situația. În ceea ce privește o explozie ulterioară, Arafat a spus că: „întotdeauna acest scenariu există. Orice incendiu când ai cisterne în zonă, există. Din cauza asta se răcesc, din cauza asta au fost aduși roboții, ca să poată cu apă să-i răcească. Nu întotdeauna se reușește. Aici, colegii de la pompieri știu”, a declarat Arafat, potrivit Digi24.

Marcel Ciolacu a mers la celula de criză de la MAI!

Premierul Marcel Ciolacu a mers la celula de criză din cadrul MAI, acolo unde se află și ministrul de interne, Cătălin Predoiu, care este acolo încă de la ora 20.30.

Prim-ministrul urmează să coordoneze, din celula de criză a MAI, situația dezastruoasă din Crevedia.

Anunțul a fost făcut de Guvern, potrivit stiripesurse.ro.

Klaus Iohannis: Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a ieșit în față și a făcut următoarea declarație:

O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete.”, a transmis Klaus Iohannis, în urmă cu doar câteva momente, pe pagina oficială de Facebook.

Conform Digi24, până la această oră au fost înregistrați 46 de răniți.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional

 

Conform dailyculture.ro, stația GPL funcționa în mod ilegal.

Primarul Petre Florin afirmă că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU„, scrie într-un comunicat al Primăriei Crevedia.

„Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a declarat Petre Florin, primarul din Crevedia, relatează Digi24.

Stația GPL care a explodat sâmbătă și a provocat 46 de victime la Crevedia, dintre care 26 de pompieri, îi aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea. Firma se numește Flagas SRL și administrează, după toate informațiile, o stație GPL dezafectată, folosită ca depozit de gaz. Conform datelor obținute de Digi24, la Crevedia s-ar fi aflat 6 cisterne GPL, fiecare cu o capacitate de 10 000 de litri. Surse oficiale susțin că motivul producerii tragediei ar fi faptul că doi cetățeni ar fi încercat, în cursul zilei de sâmbătă, să mute gaz dintr-o cisternă în alta.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional

INFORMAȚII INIȚIALE 21:36

Explozie uriașă cu un mort, cel puțin 12 răniți grav și alte două persoane dispărute lângă București!

O explozie puternică a avut loc sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În urma evenimentului, cel puțin o persoană a murit și alte șapte au fost grav rănite. Totodată, alte două persoane sunt date dispărute.

Autoritățile din Dâmbovița au activat Planul Roșu de Intervenție, conform Digi24.

explozie mort - (VIDEO) LA CREVEDIA! 3 echipaje de pompieri din Argeș au plecat spre Dâmbovița!

Sursa Foto Digi24

Ministerul Sănătății informează că o persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite, dintre care patru sunt intubate.

Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”, scrie în comunicatul transmis de Minister.

 

În primă fază, la fața locului s-a intervenit cu 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN. Alte 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate sunt la fața locului de la ISU DB. Și ISU PH intervine cu 3 autospeciale de stingere, relatează sursa citată.

Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie”, informează ISU Dâmboviţa.

Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, transmite Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Sursa Foto Captură Ecran Video TikTok @the.news.man

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) Accident rutier între un autoturism și un autotren cu cisternă pe DN7!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: