Exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș – Hrisov domnesc emis în 1610

de | 04.12.2023 15:31 | Județean, Cultură, Lifestyle

  • Invitație la muzeu!

muzeu arges

Muzeul Județean Argeș anună publicul că exponatul lunii decembrie este un Hrisov de la Radu Șerban (1601, 1602‒1610, 1611), emis la Târgoviște, la 19 august 1610.

În această lună vă invităm să vizualizați un splendid hrisov domnesc, aflat în patrimoniul Muzeului Județean Argeș, în cadrul Colecției Documente Medievale (nr. inv. 175)”, au transmis reprezentanții muzeului.

Aceștia informează faptul că documentul este unul autentic, fiind emis în cancelaria lui Radu Șerban, la 19 august 1610.

Prin acest înscris domnul îi întărea lui Oprea și fraților acestuia, Stănie și Dragomir, fiii lui Văsiiu din Retevoiești, stăpânirea asupra ocinilor din satele Groșetul, Retevoiești și Gănești din județul istoric Argeș.

 

Divanul este format din Cernica mare vornic, Lupu mare logofăt, Nica mare vistier, Mârza mare spătar, Bărcan mare stolnic, Costea mare comis, Stanciu mare paharnic, Leca mare postelnic, ispravnic fiind marele logofăt.”

Documentul a fost redactat de logofătul Stan, nepotul lui Stan din Săvești, în Tărgoviște fiind scris cu pe un pergament cu cerneală neagră, descrierea fiind una diplomatică.

Actul a fost redactat în „minunatul scaun al lui Radu, anume în Târgoviște” de logofătul Stan, nepotul lui Stan din Săvești.

 

Descrierea diplomatică. Original slav, pergament (47,5 x 37), scris cu cerneală neagră, sigiliu mijlociu, timbrat, rupt, cusut cu mătase galbenă, invocația simbolică, primul cuvânt, monograma domnească, litere și punctuație în text în chinovar, semnătura autografă a domnului, încrețit și îngălbenit din vechime, rupt puțin la îndoituri”, mai adaugă reprezentanții muzeului. 

Cei interesați trebuie să știe că microexpoziția, va fi deschisă toată luna, mai exact până la 31 decembrie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

Foto: Muzeul Județean Argeș

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Lista evenimentelor anunțate de Centrul Cultural Pitești în perioada 4 – 9 decembrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Muzeul Județean Argeș

Ultimele articole