Firma de conserve a fraţilor Murad de la Topoloveni – executată de ANAF

de | 19.12.2023 21:35 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Topoloveni

Liniile de fabricaţie şi utilajele „Bunătăţilor de Topoloveni”, brandul creat de celebrul Mohammad Murad şi de fraţii săi – vândute bucată cu bucată!

Cu câteva zile înainte de Anul Nou, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş, prin Serviciul Administrare Venituri Contribuabili Mijlocii, organizează licitaţie pentru vânzarea utilajelor şi liniilor de producţie ce aparţin unuia dintre cei mai importanţi producători din industria alimentară argeşeană. Astfel, Fiscul execută MGC International Investment, societatea care are în portofoliu produsele Bunătăți de Topoloveni, Spring Foods şi Bucate Alese şi care a fost înfiinţată în urmă cu mulţi ani de către celebri fraţi libanezi Mohammad Murad, Hassan Murad şi Ahmed Murad, aceeaşi familie care deține și lanțul hotelier de lux Phoenicia.

► Zeci de utilaje de la fabrica fraţilor Murad sunt vândute de Fisc

Zeci de instalaţii şi utilaje aflate sub sechestrul Fiscului sunt vândute pe 27 decembrie în cadrul a două licitaţii organizate de ANAF, bunurile ce urmează să fie valorificate fiind evaluate la peste 3 milioane lei plus TVA. În prima licitaţie, ce are loc la ora 11, se vând cele mai multe dintre bunuri, printre acestea numărându-se o linie de preparare a sucului de tomate, două acetatoare, 24 de cărucioare sterilizate din inox, cazane, instalaţii de tratare a apei, o maşină de scos sâmburi, una de tocat, o maşină de tăiat codiţe de vinete şi mai multe maşini de spălat legume, precum şi o staţie de igienizare.

O oră mai târziu în aceeaşi zi are loc a doua licitaţie pentru valorificarea altor bunuri sechestrate ale MGC International Investment, cele mai valoroase de altfel, respectiv două linii de îmbuteliere, capsulare şi etichetare şi o staţie de tratare a apei. Cei interesati să cumpere bunurile scoase la vânzare trebuie să achite o taxă de participare reprezentând 10% din pretul de pornire a licitației.

► Mărirea şi declinul MGC: de la investiţii de milioane de euro la pierderi uriaşe

Complexul de fabrici MGC Topoloveni, fondat în anul 1901 şi deținut de familia hotelierului libanez Mohammad Murad, a fost modernizat printr-o investiție totală de 14 milioane de euro. În 2012, după o investiţie de 3,7 milioane euro, din care jumătate cu bani europeni, MGC lansa cu mare fast brandul „Bunătăţi de Topoloveni”, în prezenţa Ministrului Agriculturii de la acea vreme, Daniel Constantin.

Mohamad Murad MGC daniel constantin 2012

În 2018, un incendiu devastator a izbucnit la fabrica MGC din Topoloveni, fiind mistuite o secție nou inaugurată, cea de specialități din carne și cea de semipreparate  congelate, care erau adăpostite în două hale de 6.000 metri pătrați, celelalte secţii ale fabricii nefiind afectate.

Firma fraţilor Murad a încheiat anul 2022 cu pierderi de peste 2,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 22 milioane lei, fiind pentru prima dată după 13 ani când iese pe deficit, în vreme ce datoriile companiei au atins cifra record de 54 milioane lei. MGC International Investment se află de ani buni în război direct cu producătorul Magiunului de Topoloveni, Sonimpex, care a acţionat în judecată compania fraţilor Murad după ce aceştia ar fi „clonat” produsul care, din 2022, beneficiază de recunoaștere și de protecția mărcii la nivel internațional, în toate țările lumii.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul Ion Georgescu s-a angajat pentru o zi la Dacia şi a primit salarii compensatorii de 91.698 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: