Nicio zi din activitatea ei nu seamănă cu precedenta și tocmai de aceea îi place foarte mult profesia pe care a îmbrățișat-o. Florența-Violeta Jugănaru este avocat, un avocat pasionat și cu o disponibilitate permanentă pentru colaboratorii săi. Ambițioasă și determinată, este neobosită să caute mereu soluțiile cele mai bune pentru clienții săi. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Piteşti, a reuşit să fie între primii cinci absolvenţi din promoţia sa, ca medie generală, iar la examenul de intrare în Baroul Argeş a obţinut un rezultat excepţional.
În 2023, din punct de vedere profesional, aș vrea să continui în aceeași manieră ca și până acum, respectiv să am aceleași reușite care m-au făcut să privesc viitorul cu optimism.”, ne-a mărturisit Florența Jugănaru.
În 2022, s-a implicat și într-un proiect de educație juridică, derulat de Baroul Argeș, în școli, ceea ce a adus-o față în față cu posibili „candidați” la profesia de avocat.
În cadrul proiectului «Fast – Fii avocat în școala ta», am întâlnit mulți elevi interesați de profesiile juridice. Interesul de care au dat dovadă în timpul prezentărilor mă face să fiu optimistă în privința capacității viitoarei generații de juriști.”, ne-a povestit aceasta, întrebată fiind care este percepția sa vizavi de specialiștii care vin din urmă.
În plus, în anii trecuți, patru dintre persoanele care au apelat la serviciile mele de consultanță juridică și care aveau cariere solide în alte domenii au decis să își completeze pregătirea profesională înscriindu-se la cursurile unor cunoscute facultăți de Drept.
În această privință am putut reuși să transmit o direcție importantă în acest domeniu, al activității profesionale juridice, aceea de educare juridică a oamenilor care au interacționat cu sectorul meu profesional. Prin esența sa, întreaga activitate profesională a juriștilor are o colosală semnificație educativă. Practica cotidiană în acest domeniu influențează conștiința și comportamentul semenilor, contribuind la formarea anumitor reprezentări și viziuni pozitive referitoare la respectarea, realizarea și utilizarea normelor juridice. Aducând la cunoștință informații referitoare la esența și valoarea statului și a dreptului, a legalității, a dreptului și libertăților omului, a modalităților legale de apărare a acestora, numai așa putem contribui la formarea unui comportament legal și responsabil, în esență, la formarea culturii juridice.”, ne-a mai explicat aceasta.
Cât despre premisele educării și ale formării sale, comparativ cu ce se întâmpla acum câteva decenii, ne-a declarat că s-a dezvoltat profesional într-un context adaptat perioadei în care a profesat, la fel cum cel în care s-au dezvoltat generațiile anterioare a fost adaptat realităților de la acea vreme.
Consider că spre deosebire de generațiile anterioare, noi am avut privilegiul să profesăm într-o societate care pune accentul pe valorile democratice. În legislația noastră s-a transpus legislația europeană, iar practica judiciară a devenit similară cu cea din alte state. Mai mult, ni s-a deschis accesul către instituțiile internaționale cum sunt Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Europeană de Justiție.”, a mai adăugat Florența Jugănaru.
Într-o privire retrospectivă asupra evoluției sale, ne-a mărturisit că este mândră și mulțumită de toate realizările pe care le-a avut până în acest moment.
O carieră este precum o casă: se planifică și apoi se construiește cu fiecare cărămidă adăugată, până la finalizarea sa.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: