Anul trecut, în martie, au debutat lucrările de restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, din centrul municipiului, iar în această toamnă se preconizează redeschiderea obiectivului pentru publicul larg. În acest moment, conform comunicării Consiliului Județean Argeș, beneficiarul proiectului, s-a ajuns la stadiul de 35% și se acționează la toate etajele.
Imobilul a fost primul sediu al Primăriei Pitești, iar valoarea proiectului de reabilitare este de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene, 2% contribuția CJ Argeș și 13% fonduri de la bugetul statului. Termenul de execuție al lucrărilor este de 21 de luni. Licitația a fost câștigată de firma SC EURAS SRL, aceeași firmă care se ocupă și de restaurarea Cetății Poenari, un alt proiect al Consiliului Județean Argeș finanțat din fonduri europene.
Pentru că acesta este un proiect pe fonduri europene foarte important pentru noi, am avut, astăzi, la sediul Consiliului Județean Argeș, o întâlnire de lucru cu echipa de proiect și cu antreprenorul de la Galeria de Artă. Vrem să ne asigurăm că lucrările sunt în grafic și că proiectul va fi finalizat în termenul stabilit în contractul de finanțare” – a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.
Fostul Schit Buliga, descoperit în urma săpăturilor la Muzeul Județean, va fi pus în valoare
La Muzeul Județean Argeș lucrările de reabilitare și consolidare au debutat în iulie 2021, iar acum sunt la stadiul de 65%. În plus, vor mai urma alte trei obiective care vor întregi complexul muzeal, după cum a explicat managerul Cornel Popescu.
Ne bucurăm, pentru că suntem la 65% din lucrările de consolidare și restaurare a fostei Prefecturi a Județului Argeș. Așa cum ați văzut, se lucrează din plin și la componentele artistice. Mai avem mult de muncă, pentru că, prin sprijinul Consiliului Județean Argeș, vom avea alte trei proiecte separate de acesta. Este vorba de reamenajarea căilor de acces și a parcului din fața clădirii, consolidarea și punerea în valoare a Bisericii Sfinții Îngeri a fostului Schit Buliga și, desigur, munca cea mai frumoasă și mai așteptată de către vizitatori – reorganizarea celor două expoziții de bază – Științe ale Naturii și Istorie, pentru ca oamenii să vină să redescopere istoria și cadrul natural al Argeșului și Muscelului”, a explicat managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.
În urma săpăturilor din curtea Muzeului s-au descoperit rămășițele Schitului Buliga, edificiu care a fost demolat în anul 1900. Schitul, cu hramul Sfinții Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița. Ruinele vor fi conservate și integrate în structura turistică a muzeului.
Așa cum v-am obișnuit, de fiecare dată când mergem pe șantier ne întâlnim cu proiectantul și constructorul, pentru că vrem să vedem stadiul lucrărilor. Am discutat și problemele tehnice la nivelul datei de astăzi. Avem convingerea că lucrările se vor termina în termenul prevăzut la nivelul contractului de execuție. Cred chiar că putem termina ceva mai repede, în funcție de cum ne va permite vremea să începem și lucrările exterioare”, a declarat vicepreședintele CJ Argel, Marius Nicolaescu, în cadrul vizitei de pe șantierul de la Muzeul Județean.
Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș (ca lider de proiect) și Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA. Contractul de proiectare și execuție lucrări și dotare a fost încheiat cu asocierea dintre RBS AG Construct SRL, Rocandra Activ SRL, Polarh Design SRL.