Garanțiile constructorilor – puricate din cauza pericolului City Insurance! Autorităţile din Argeş în alertă!

de | 23.05.2022 13:59 | Administrație, Județean

Pe data de 11 mai, polițele de asigurare încheiate cu falimentara City Insurance ar fi trebuit să expire, iar această situație a pus pe jar atât persoanele fizice, care aveau RCA încheiate la această companie de asigurări, cât și instituțiile publice ce aveau garanții din partea operatorilor în proiecte mari, emise de City Insurance.

Este cunoscut faptul că, pentru a acoperi garanțiile de bună execuție, operatorii economici care merg în licitații (în special constructorii) folosesc intens documente de garantare emise fie de bănci, fie de către societăți de asigurări, în defavoarea blocării efective a unor sume care variază între 5-10% din valoarea lucrării. Și cum City Insurance era cel mai ieftin… statul s-a trezit că are mii de lucrări publice garante de societatea aflată în plin proces de faliment.

Doar în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situaţie totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro

În acest context,  Guvernul a aprobat prelungirea de la 90 la 150 de zile a valabilității termenului polițelor de asigurare ale societății aflate în faliment, pentru a da răgaz societăților care au avut polițe cu City Insurance să găsească alți asiguratori.

Prin această prelungire, antreprenorii vor putea beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru a identifica şi constitui noi garanţii, astfel reducând riscul blocării unor proiecte majore de investiţii finanţate din fonduri europene.”, a explicat, la momentul respectiv, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului decalarea termenului limită până aproape de mijlocul lunii iulie.

city insurance

Majoritatea constructorilor au preferat rețineri succesive la plata facturilor pentru acoperirea garanției

  • La nivelul județului Argeș, lucrări de anvergură contractate pe fonduri europene derulează Consiliul Județean Argeș și municipiul Pitești, ambele fiind puse în gardă de falimentul City Insurance, care le putea periclita investiții importante aflate în derulare.

Consiliul Județean are în portofoliu, cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, 12 proiecte, unul singur fiind finalizat, iar restul aflându-se în implementare. Valoarea totală a acestora este de circa 343.664.000 lei. Pentru a nu rămâne descoperiți, reprezentanții CJ Argeș au inventariat polițele de asigurare și, după ce le-au identificat pe cele emise de către City Insurance, au solicitat de urgență înlocuirea acestora cu unele valabile.

Au fost agenți economici cu polițe de asigurare City Insurance pentru lucrările contractate cu noi și au venit, conform legii, fie cu polițe încheiate cu alte companii de asigurări, fie au optat pentru rețineri succesive la plata facturilor. Au fost situații de acest gen și oamenii s-au reorganizat.”, ne-a declarat administratorul public al Consiliului Județean Argeș, Cristi Puiu.

Am urmărit mereu să schimbe garanția, pentru că pe 11 mai expirau, conform actului normativ inițial.”, ne-a explicat directorul Sorin Ivașcu, Direcția Strategii Sinteze Proiecte cu Finanțare Europeană.

Dintre contractele mari aflate în implementare la CJ Argeș, care aveau asigurări de garanție emise de către City Insurance, este și ” Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ”. Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat în urmă cu fix un an, cu asocierea S.C. RO Construct Center S.R.L. (lider de asociere) și S.C. Steand Turism Center S.R.L. Valoarea totală a proiectului este de 27.351.508,59 lei (cu TVA inclus), din care: proiectare și asistență tehnică 595.894,88 lei (cu TVA inclus);  execuție 26.755.613,71 lei (cu TVA inclus).

Lucrările sunt în desfășurare și au început abia în luna aprilie 2022. În acest caz, liderul de asociere Ro Construct Center a preferat să depună banii în cont pentru garanție și să opteze pentru rețineri succesive. Au mai optat pentru rețineri succesive diriginții de șantier de la proiectele ce vizează DJ 504, Serv Corporation și de la DJ 503, Venturo Investment.

În cazul Muzeului Județean Argeș, pentru restaurarea edificiului, în iulie 2021, s-a încheiat contract de proiectare și execuție cu asocierea formată din S.C. RBS AG CONSTRUCT S.R.L., S.C. ROCANDRA ACTIV S.R.L. și S.C. POLARH DESIGN SR.L., valoarea fiind de circa 19.112.000 lei, cu termen final aprilie 2023. Liderul de asociere RBS AG Construct a înlocuit polița de asigurare emisă de City Insurance cu o poliță încheiată cu un alt asigurator.

Șeful Direcției Strategii Sinteze Proiecte cu Finanțare Europeană, Sorin Ivașcu ne-a explicat că au ținut permanent o corespondență cu constructorii cu care se află în contract pentru a știi exact cum sunt înlocuite polițele de asigurare. Acesta a adăugat că s-a simțit o tendință de a evita firmele de asigurări de teama unui nou faliment, dar și pentru că asiguratorii nu au dorit să preia riscul de la o altă companie.

7 – 8 obiective de investiții derulate de Primăria Pitești care au avut garanție de bună execuție emise de City Insurance

Primăria municipiului Pitești are în implementare 13 proiecte pe fonduri europene, finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, în valoare de circa 195,6 milioane lei, iar în cazul acestora, dar și a celor aflate în perioada de garanție s-a făcut o inventariere a polițelor de asigurare depuse de către executanții lucrărilor.

La serviciul de Dezvoltare și Managementul Proiectelor sunt 7 – 8 obiective de investiții care au avut garanție de bună execuție emise de City Insurance. Societățile care le-au depus au fost notificate și au schimbat polițele de asigurare. Este vorba și de proiecte vechi, încheiate și pentru care noi ne puteam exercita garanția. Mai așteptăm un singur constructor care a fost notificat și încă nu a transmis noua poliță, dar cu siguranță, acum că s-a și prelungit termenul, nu vor fi probleme.”, ne-a declarat city managerul municipiului Pitești, Lucrețiu Tudor.

Foarte multe companii au preferat polițele de asigurare încheiate cu City Insurance pentru că era cel mai ieftin asigurator din piață. ​

În septembrie 2021, ASF a anunțat a retras autorizația de funcționare și a constatat insolvența City Insurance, cel mai mare asigurător din țară în ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară instanței deschiderea procedurii falimentului. Pe data de 20 aprilie a rămas definitivă decizia de deschidere a falimentului în cazul acestui asigurator, care mulți ani a deținut poziția de lider de piață.


Citiți, de asemenea, anchetaonline.ro:

1,8 milioane lei – țeapa firmelor și a instituțiilor din Argeș de la City Insurance!

1,8 milioane lei – țeapa firmelor și a instituțiilor din Argeș de la City Insurance!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: