anchetaonline.ro

1,8 milioane lei – țeapa firmelor și a instituțiilor din Argeș de la City Insurance!

de | 04.05.2022 07:30 | Economic

În toamna anului trecut, pe piaţa asigurărilor se producea un adevărat cutremur: City Insurance, la vremea respectivă lider RCA cu peste 3,13 milioane de polițe (reprezentând 43% din piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto), dădea primele semne de intrare în colaps financiar.

Lucrurile s-au derulat relativ rapid, astfel că pe 17 septembrie ASF îi retrăgea autorizaţia de funcţionare, iar o săptămână mai târziu procurorii Parchetului General descindeau la sediul City Insurance, de unde au ridicat documente într-un dosar în care există suspiciuni de delapidare, spălare de bani, fals şi abuz în serviciu. În octombrie, Parchetul General a transmis dosarul la DIICOT.

În februarie anul acesta, Tribunalul Bucureşti a decis deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, iar săptămâna trecută a apărut lista cu peste 1600 de creditori care cer nu mai puţin de 9 miliarde de lei, echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Pe lista celor care revendică diverse sume de bani se regăsesc şi firme şi instituţii publice din Argeş.

city insurance

 

General Trust şi Dolo Trans – la masa credală de 1,8 miliarde de euro a City Insurance

CITR, lichidatorul judiciar al fostului asigurător, a făcut public săptămâna trecută tabelul preliminar al creditorilor City Insurance. Reprezentanţii lichidatorului judiciar au depus o muncă de Sisif în procesul de analizare a tuturor cererilor depuse: 1600 de solicitanţi, aproximativ 40.000 de dosare individuale de daună, 500.000 de documente au necesitat efortul a peste 100 de specialişti, într-o adevărată cursă contra cronometru, având în vedere că pe 11 mai toate poliţele de asigurare încheiate de City Insurance încetează de drept, aceasta fiind ultima zi de valabilitate.

Cele mai mari creanţe revendicate figurează în dreptul Fondului de Garantare al Asiguraților (FGA) cu peste 2 miliarde lei, CNAIR – care a solicitat înscrierea cu suma de 1,6 miliarde lei reprezentând expunerea totală aferentă polițelor de garanții al căror beneficiar este -, diverşi asigurători și reasigurători care solicită peste 700 milioane lei.

Tabelul preliminar al creanţelor, care se întinde pe nu mai puţin de 519 pagini, include şi firme din Argeş, care au avut relaţii contractuale cu Societatea de Asigurare și Reasigurare City Insurance SA:

  • Dolo Trans Olimp, firma de transport controlată de tânărul om de afaceri Cristian Dolofan şi care deţine o flotă de circa 340 de camioane, s-a înscris la masa credală pentru o creanţă de 295.592,83 lei.
  • General Trust Argeş, firma coordonată de Cătălin Spătaru şi una dintre cele mai puternice companii de construcţii care deţine un impresionant parc de utilaje, figurează pe lista creditorilor cu 256.097,34 lei, creanță înscrisă sub condiția suspensivă a soluționării cererii de retur de primă de către FGA.
  • Insert Auto Service SRL, firmă de transport internaţional din Piteşti, are de recuperat de la City Insurance 426.662,79 lei – creanță înscrisă sub condiția suspensivă a soluționării litigiului aflat pe rolul Tribunalului din Roche sur Yon.
  • Zian Continental SRL figurează cu o creanţă de peste 100.000 de euro, mai exact 511.610,37 lei.
  • Flamicom Impex SRL din Piteşti – 37.330,17 lei.
  • Moncor Masini de Ridicat SRL din Piteşti – 9.500 lei.
  • Interasig Broker-Broker de Asigurare SRL – 2.413,88 lei.
  • Marketing Project Co SRL din Câmpulung – 1.901,49 lei.

 

300.000 lei – creanţele revendicate de instituţii publice din judeţ

Printre creditorii City Insurance se numără şi patru instituţii publice din Argeş. Cea mai mare sumă este revendicată de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, înscris la masa credală cu suma de 207.884,92 lei. De asemenea, au de recuperat diverse sume Consiliul Judeţean Argeş – 73.000 lei, Serviciul Judeţean de Ambulanţă – 11.720 lei şi Primăria Călineşti – 3.993,24 lei.

Tabelul creanţelor celei mai mari companii de asigurări din România trebuie definitivat până la data de 13 mai. Următorul termen al procesului de faliment, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, este programat pe 15 iunie.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Val de scumpiri! Preț dublu pentru un aliment de bază

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: