anchetaonline.ro

Val de scumpiri! Preț dublu pentru un aliment de bază

de | 01.05.2022 19:45 | Știri, După subiect, Economic

Vești proaste pentru români. Scumpirile continuă să își facă simțită prezența, în România, iar prețurile la alimente sunt printre cele mai afectate de valul de scumpiri.

Unul dintre alimentele de bază s-a scumpit foarte mult, ajungând la preț dublu deja. Este vorba despre făină, aliment folosit cu frecvență de către români.

Costurile producției per kilogram au crescut, în prima jumătate din anul 2021, cu aproximativ 60%, după ce în martie 2020, frica de pandemie i-a făcut pe mulți oameni să golească rafturile cu făină din supermarketuri. Scenariul a fost reluat, în acest an, odată cu izbucnirea războiului în țara vecină, Ucraina.

Prin urmare, după celelalte majorări, făina s-a scumpit extrem de mult. La ora actuală, alimentul nu se mai găsește la raft sub un preț de patru sau cinci lei pe kilogram, însemnând un preț dublu față de acum doi ani, potrivit specialiștilor în domeniu, citați de Playtech.

Nu vom mai vedea făină la raft cu mai puțin de 4-5 lei kilogramul, poate doar anumite mărci proprii. În urmă cu doi ani, aceeași făină era în jur de 2 sau 3 lei pe kilogram. În plus, costul producției unui kilogram de făină a crescut, de la mijlocul anului trecut, cu aproximativ 60%”, a declarat Dana Iorga, Director General Executiv al companiei Șapte Spice, conform wall-street.ro.

Ne îngrijorează inflația, deoarece se va reduce puterea de cumpărare. Anul trecut eram la 8%, acum suntem la 10%, vorbim deja de un prag de 20% care nu ține pasul cu salariile. Oamenii vor renunța la anumite produse și vor cumpăra mai puțin. Cât despre stocuri, câte alimente poți cumpăra și depozita?!”, a adăugat Dana Iorga, potrivit Playtech.

De ce mănâncă românii mici pe 1 Mai? Care este istoria acestei sărbători

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: