Garda de Mediu blochează dizolvarea poluatorului de pe Platforma ARO

de | 12.07.2022 15:51 | Câmpulung Muscel, Economic, Județean, Știri

Bijuteria industriei muscelene de odinioară, Uzina ARO, a fost transformată într-un parc industrial nefuncțional, iar o bucată din vechea platformă este acum punctul nevralgic al întregii zone.

Peste 1.500 de tone de deșeuri periculoase zac, de ani buni, în niște hale ce au fost închiriate de Global Eco Center din Iași, companie patronată de Vasile Tofan. Acum, această societate are obligația de a curăța zona, conform sentinței definitive a Curții de Apel Pitești, pronunțate în 2021, dar nu dă niciun semn că ar fi dispusă să miște un deget pentru a degreva platforma de bomba biologică pe care a plasat-o acolo. Mai mult, firma își pregătește lichidarea.

În urma unui control de acum câteva săptămâni, Garda de Mediu a decis să forțeze mâna operatorului economic și să blocheze dizolvarea Global Eco Center.

 

ARO

 

În 2007, cele 48 de hectare de teren ale firmei ARO (cu tot ce era pe ele, plus licențele de producție ale automobilelor și marca) au fost achiziționate de firma omului de afaceri Nicolae Rațiu, în numele Landmark Management, companie care și-a propus să realizeze un parc industrial, închiriind spațiile. Numai că, la pachet, a preluat și obligații de mediu, iar – pentru a le îndeplini – a contractat firma Global Eco Center din Iași, căreia i-a și închiriat un spațiu de circa 7.500 mp, în 2010.

Aceasta, contrar a ceea ce avea de rezolvat, a depozitat acolo nu doar deșeurile de la ARO, ci și de la alte companii din țară.

Nenorocirea s-a perpetuat până în 2013, când un incendiu uriaș a cuprins hala, mistuind o mare parte din deșeurile periculoase și generând valuri de panică în ceea ce privește riscul de poluare și siguranța oamenilor din localitate. Timp de 9 ore au ars reziduurile chimice depozitate pe platforma ARO. După acest eveniment, Global Eco Center a pierdut autorizația de mediu și a intrat în declin, deoarece a rămas fără clienți.

ARO

 

În 2014, a intrat în insolvență, iar anul trecut, în faliment. În urma incendiului s-a declanșat și o anchetă penală, iar patronul, Vasile Tofan, a fost trimis în judecată. După 8 ani de procese, instanța a decis condamnarea lui Tofan la 3 ani de închisoare cu suspendare, a dispus o amendă penală de 600.000 lei pentru firmă, plus obligația de a aduce terenul la starea inițială și înlăturarea tuturor deșeurilor. După cum a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Argeș, Alexandru Vîjan, recipientele cu chimicale sunt în același loc, iar firma, în ciuda obligațiilor decise de magistrați, nu a făcut niciun demers. În acest context, Garda de Mediu Argeș a înaintat o cerere către Tribunalul Iași, unde s-a judecat falimentul Global Eco Center, și a solicitat blocarea dizolvării societății până la momentul în care își va respecta obligațiile de mediu și va curăța halele pe care le-a ocupat la ARO.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ARO | Garda de Mediu | Iași | Pitești

Ultimele articole