Primăria renunță la cumpărarea Casei Bobancu din cauza prețului!

de | 12.07.2022 16:15 | Știri, Administrație, Județean, Lifestyle, Pitești

  • Vor aproape dublu, deși imobilul e la fel de dărăpănat!

În 2019, Primăria Pitești a decis să cumpere Casa Bobancu, o clădire-monument din zona centrală, pentru suma de 450.000 euro. Din cauza cheltuielilor neprevăzute generate de pandemie și a subțierii bugetului nu s-a reușit achiziția, iar proprietarii, sătui de așteptare, după trei runde de negociere în care nu s-au înțeles nici măcar între ei, au venit cu o nouă ofertă: 887.000 euro. De această dată consilierii locali și primarul Gentea au spus pas, simțindu-se trași pe sfoară!

Administrația locală își dorea cu insistență Casa Bobancu, plănuind să amenajeze în incinta acesteia un muzeu municipal. Noua ofertă de preț i-a dezumflat însă complet pe aleșii publici. În 2019, Sorin Apostoliceanu, pe atunci viceprimar, a fost cel care a tras de fostul edil, Cornel Ionică, ca Primăria să își exercite dreptul de preempțiune, ceea ce a și reușit. În noul context însă nici măcar el nu a mai susținut proiectul.

la casa bobancu

 

Se încearcă blocarea strategiei de prăbușire a monumentelor istorice pentru a fi exploatate imobiliar

Prețul a fost unul de neconceput pentru toți consilierii locali, însă, deși au refuzat oferta, au lăsat o portiță.

În cazul în care nu reușesc să vândă la prețul propus, îi așteptăm să se întoarcă la noi și să negociem! Este foarte important ca proprietarii de asemenea edificii să înțeleagă că primăria își dorește să le achiziționeze și să le reabiliteze, dar nu în orice sens și cu orice preț. Sunt curios dacă vor primi suma de 900.000 euro!”, a punctat Mihai Coteț.

Colegul său, Răzvan Șerbănoiu, a completat cerând să se specifice în planul urbanistic general că – pe terenul respectiv – nu se va putea construi nimic, pentru a descuraja o tactică frecventă și în Argeș, aceea de a lăsa clădirile-monument în paragină, până când se dărâmă de la sine și apoi sunt înlocuite cu blocuri sau hoteluri.

 

la

De asemenea, și consilierul liberal Tiberiu Irimia a solicitat penalizarea cu impozit de 500% a celor care nu îngrijesc acest tip de locuințe. „Le țin în condiții de degradare și apoi cer 1 milion de euro. Vreau să fie obligați să răspundă de starea de degradare a monumentului.”, a mai adăugat acesta.

În 2019, ne-am exercitat dreptul de preempțiune pentru 450.000 euro. Vorbim aici de suma totală. Acum, Casa Bobancu și terenul de 1388 mp sunt la 887.000 euro, în condițiile în care nu s-a adus nicio îmbunătățire, nicio modernizare, iar dublarea prețului ridică mari semne de întrebare. Dacă se ajunge iar în CL cu prețul apropiat de 2019, atunci vom începe negocierea.”, a povestit și vicele Gelu Tofan.

 

Primarul Cristian Gentea a concluzionat scurt: „Acea casă nu are cum să facă 900.000 euro! În niciun fel!”

 

Uniunea Artiștilor Plastici, Metopa și Cinema „Sebastian Papaiani” vor intra în patrimoniul municipiului

 

După ce Primăria Pitești a început să se arate deschisă către achiziția de case-monument, a început să bubuie brusc și prețul acestora, deși majoritatea presupun cheltuieli uriașe de reabilitare.

Dacă în ceea ce privește Casa Bobancu, lucrurile sunt blocate, edilul Piteștiului a venit cu o veste extrem de bună pentru alte piese din patrimoniul arhitectural al municipiului.

Am inițiat discuții cu Ministerul Culturii, am discutat personal cu ministrul Lucian Romașcanu, iar în august vom solicita, printr-un proiect, să ne dea în patrimoniu clădirea de pe Târgu din Vale, unde își are sediul Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria Metopa de la Mobilux și Cinematograful „Sebastian Papaiani” din centrul municipiului. Vom urma aceeași procedură ca și cu Stadionul, preluat de la Ministerul Sportului.”, a anunțat Cristian Gentea.

Casa Bobancu, care este peste drum de Centrul de Diagnostic, are o arhitectură specifică perioadei interbelice, cu o alură care vrăjește orice trecător. Năpădită de vegetație, nerestaurată, are însă o imagine deplorabilă. Edificiul are parter şi etaj, 16 camere, cu o suprafaţă utilă de 350 mp şi teren de 1384 mp. În spațiile interioare s-au păstrat picturile murale ale lui Iosif Materna şi sobele de Majolica, precum şi alte detalii realizate în urmă cu peste 100 de ani.

interior la bobancu

Casa a fost concepută de către arhitectul Ion Simionescu, la 1914.

În casa de pe b-dul Republicii, au locuit Tatiana şi Nicolae Bobancu. Ambii au contribuit la dezvoltarea oraşului. În 1927, Tatiana Bobancu, fiica preotului Petculescu, care a deschis Şcoala de Băieţi Nr. 3, într-una dintre casele de la Mavrodolu, a înfiinţat prima bibliotecă publică din Piteşti, iar în 1928 a fondat Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu-Gion”, cu sediul în Şcoala Primară de Băieţi Nr. 1, din Piteşti. La seminariile organizate de Tatiana Bobancu au participat Nicolae Iorga, Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu şi Gala Galaction, pe care i-au şi găzduit în casa familiei Bobancu, de pe b-dul Republicii.

Tot în această casă, în perioada Primului Război Mondial s-a semnat capitularea Bucureştiului în faţa nemţilor în 1916 şi tot aici s-a creat comandamentul trupelor germane.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Casa Bobancu | Cristian Gentea | Mobilux | Pitești | Primăria Pitești | Tiberiu Irimia

Ultimele articole