Omul de afaceri Grigore Dobre – reabilitat de către instanţă!
„Dosarul şcolilor” a fost una dintre speţele DNA care au zguduit Argeşul în urmă cu mai bine de un deceniu. În acest dosar, preşedintele CJ Argeş de la vremea respectivă, Constantin Nicolescu, a fost acuzat de fraudarea fondurilor europene, acesta fiind condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare. Pedepse privative de libertate au primit în acelaşi dosar şi oamenii de afaceri Cornel Penescu şi Grigore Dobre, acesta din urmă în calitate de patron al firmei care a executat lucrările de reabilitare a şcolilor pentru care s-au cerut şi obţinut bani europeni.
Procurorii au arătat că, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pe motiv că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie-august 2005. În realitate, niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu fusese afectată de inundaţiile din perioada invocată.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de Zeus SA, firma lui Grigore Dobre, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate. Pentru acuzaţiile aduse, omul de afaceri Grigore Dobre a fost găsit vinovat în 2015 şi condamnat la patru ani de închisoare, din care a executat două treimi din pedeapsă.
►Cererea lui Dobre – admisă de Tribunalul Argeş
La aproape şase ani de la eliberarea din penitenciar, patronul de la Zeus a solicitat în instanţă reabilitarea judecătorească, iar judecătorii Tribunalului Argeş i-au acceptat cererea vineri, 19 mai:
„Admite cererea formulată de petentul Dobre Grigore. Dispune reabilitarea petentului Dobre Grigore după condamnarea la pedeapsa de 4 ani închisoare prin sentinţa penală nr. 435/28.05.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 2541/109/2011, definitivă prin decizia penală nr. 176/A/05.02.2015 a Curţii de Apel Bucureşti. După rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, se vor face menţiunile corespunzătoare pe sentinţele penale menţionate.” – se arată în încheierea de şedinţă.
►Ce presupune reabilitarea judecătorească
Reabilitarea judecătorească este o instituție de drept penal care are rolul de a înlătura, la cerere, în anumite condiții expres menționate în codul penal, consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o infracțiune. Prin reabilitare, Grigore Dobre redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare, fiind practic șterse consecințele şi efectele condamnării. Totodată, omul de afaceri va fi scos din evidența cazierului judiciar, condamnarea sa nemaiputând atrage starea de recidivă.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: