Guvernul a simplificat procedurile. Programul ”Şcoli sigure şi sănătoase”, aprobat

de | 01.03.2023 19:21 | Știri, Lifestyle, Național

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, Programul Naţional de Investiţii ”Şcoli sigure şi sănătoase“. Acesta va include toate clădirile de şcoli expertizate cu grad de risc seismic I şi prevede proceduri şi simplificate în vederea consolidării acestor clădiri.

”Am aprobat în ședința de Guvern un set de soluții legislative în măsură să crească siguranța clădirilor și să protejeze cetățenii în cazul producerii unor cutremure.

Prin Programul ”Școli sigure și sănătoase” vom consolida și renova clădirile în care funcționează unități educative încadrate în clasa 1 de risc seismic, printr-o procedură simplificată și rapidă. Autoritățile locale au astfel posibilitatea aprobării documentațiilor tehnico-economice și a celorlalte proceduri premergătoare începerii lucrărilor într-un timp cât mai scurt și finanțare asigurată prin Ministerul Dezvoltării”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a Guvernului.

6 miliarde de euro, pentru consolidarea a circa 400 de clădiri

De asemenea, s-a adus modificări pentru a face mai eficient programul național de consolidare a clădirilor expuse riscului seismic. S-a stabilit accelerarea evaluării vizuale rapide a clădirilor publice și a blocurilor de locuințe, cu termene precise, astfel încât, acolo unde este necesar, să se treacă la a doua etapă, și anume la expertizare. ”În primul rând, ne referim la școli și spitale, dar și la blocuri de locuințe și alte clădiri cu destinație publică. Sunt și alte măsuri pentru eficientizarea procedurii, inclusiv legat de votul majoritar necesar în asociația de proprietar, acesta fiind unul din motivele pentru care autoritățile locale aveau dificultăți în implementare. Înlăturăm toate aceste probleme, astfel încât autoritățile locale să aplice la aceste programe de investiții. În prezent, avem 6 miliarde de euro finanțare asigurată la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru consolidarea a circa 400 de clădiri”, potrivit sursei citate.

Totodată, s-a alocat astăzi încă 19,9 milioane de lei, în completarea finanțării de peste 51 de milioane de lei stabilită în Guvern săptămâna trecută. ”Vom continua să monitorizăm și să coordonăm punerea în practică a deciziilor pe care le luăm pentru că împreună cu autoritățile locale avem responsabilitatea de a consolida și asigura infrastructura având în vedere că România este o țară cu risc seismic. Vrem ca cetățenii să se simtă în siguranță acasă și în clădirile publice și să-și știe copiii în siguranță la școală”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a Guvernului.

Sursă foto: Facebook Guvernul României

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole