Hub-uri de inovare. Finanțări pentru proiecte de interes strategic

de | 08.04.2023 08:54 | Știri, Economic, Național

Hub-uri de inovare în domenii de interes strategic vor fi finanțate. La evenimentul care a marcat finalizarea implementării proiectului ”De la Nano la Macro în Energetica Hidrogenului – Extindere Centrul Național de Hidrogen și Pile de Combustibil – HyRo 2.0”, ministrul MIPE a vorbit despre aceste finanțări.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a participat, vineri, alături de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja și  de reprezentanții autorităților locale de la Râmnicu Vâlcea, la evenimentul care a marcat finalizarea proiectului ”De la Nano la Macro în Energetica Hidrogenului – Extindere Centrul Național de Hidrogen și Pile de Combustibil – HyRo 2.0”. Proiectul, cu un buget de 30,80 milioane lei, a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate și implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea. Proiectul implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea a vizat extinderea capacităților de cercetare-dezvoltare ale ICSI Energy, ca parte autonomă din infrastructura națională RENEWS, astfel încât rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) să contribuie la implementarea tehnologiilor de stocare de energie pe bază de hidrogen, potrivit comunicatului MIPE.

”Vom continua să finanțăm și în exercițiul financiar 2021-2027 cercetarea în domeniu. În timpul ultimei vizită de lucru pe care am avut-o la Bruxelles, am negociat cu doamna Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, finanțarea proiectului «Hub românesc pentru hidrogen și noile tehnologii în domeniul energiei», cu o alocare estimată de 130 milioane euro, din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Suplimentar, la nivelul întregului Program este alocată o sumă de peste 1 miliard de euro pentru susținerea și promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare, inovare competitiv în România”, a explicat ministrul Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

RoHydroHub: Hub românesc pentru hidrogen și noile tehnologii în domeniul energiei

Proiectul RoHydroHub a fost negociat cu Comisia Europeană și a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF). ”Implementarea proiectului urmează să fie asigurată de un parteneriat format din ICSI Râmnicu-Vâlcea și Universitatea Politehnica București. Apelul de proiecte nu va fi competitiv, în condițiile în care proiectul este predefinit în program. Conform estimării, apelul de proiecte va fi deschis în iunie 2023, iar contractul de finanțare urmează să fie semnat până la sfârșitul acestui an. La fel ca și celelalte proiecte predefinite în program, RoHydroHub va beneficia de suportul Autorității de Management POCIDIF pe toată durata implementării”, potrivit sursei citate.

PCIDIF: Finanțări pentru proiecte de interes strategic

Prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, în cadrul Acțiunii 1.2 – Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic vor fi finanțate proiecte considerate de interes strategic pentru România. ”Intervențiile derivă din nevoile mediului privat și ale societății abordând fragmentarea ecosistemului de cercetare-inovare românesc și se va concentra pe domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel național. Acestea creează hub în tehnologii avansate asigurând spillover de cunoaștere în contextul dezvoltării economiei din România”, se mai arată în comunicatul publicat de MIPE.

Totodată, potrivit MIPE, sunt susținute activități precum: CDI, testare, pilotare, pregătirea proceselor și a suportului tehnic care să susțină activități de producție, inclusiv dotare cu echipamente și infrastructuri conexe (de exemplu un procentaj limitat din finanțare pentru lucrări de construcție necesare pentru dezvoltarea  produselor/proceselor/serviciilor). ”Rezultatele cercetărilor vor susține reducerea decalajului de performanță atât între regiuni, cât şi între România și alte state UE”, potrivit sursei citate. Mai multe detalii despre PCIDIF, care dispune de o alocare totală de 2,2 miliarde euro, găsiți aici.

Sursă foto: site MIPE.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fostul deputat PDL Sorin Buta încasează sute de mii de lei anual din contracte cu statul

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MIPE