Fostul deputat PDL Sorin Buta încasează sute de mii de lei anual din contracte cu statul

de | 07.04.2023 21:00 | Știri, Câmpulung Muscel, Din ediția tipărită, Economic, Eveniment, Importante

Ieri turnător la Securitate şi condamnat pentru corupţie, astăzi mare afacerist

Sorin Buta a reprezentat la începutul anilor 2000 una dintre figurile proeminente şi totodată un personaj controversat al scenei politice muscelene. Fost primar şi viceprimar al municipiului Câmpulung şi deputat PDL în mandatul 2008-2012, Sorin Buta a fost scos pe uşa din dos a politicii argeşene, după ce a fost declarat colaborator al Securităţii şi condamnat de Înalta Curte într-un dosar de corupţie. Ulterior, Buta a intrat într-un con de umbră şi nu prea s-a mai auzit de el. În tot acest timp s-a ocupat de propria afacere, pe care a crescut-o încet, dar sigur, câştigând zeci de contracte de consultanţă cu administraţiile publice locale.

Sorin Buta şi-a înfiinţat firma Global Proiect Consult SRL încă din 2006, pe când deja avea vechime în administraţie ca urmare a ocupării funcţiei de primar al municipiului Câmpulung şi, ceva mai târziu, viceprimar, şi, prin urmare, îşi închegase deja un sistem de relaţii cu colegii de administraţie publică. La vremea respectivă, firma era administrată – cel puţin pe hârtie – de către soţia sa, Florentina Buta. În realitate, cel care se ocupa de afaceri se pare că era tot Sorin Buta, inclusiv în perioada când era deputat, dovadă dosarul DNA şi condamnarea primită din cauză că a semnat şi a negociat cu primarii şi şefii unor instituţii contracte pentru firma familiei:

„În perioada 2008-2012, inculpatul Buta Sorin-Gheorghe, deputat în Parlamentul României, a deținut în acelaşi timp și calitatea de administrator împuternicit al unei societăți comerciale. Astfel, în această calitate, acesta a negociat, conceput și semnat în aceeași perioadă şapte contracte de prestări servicii cu primării din județul Argeș, un contract cu APIA Argeş, a emis un număr de 17 facturi fiscale, în baza cărora unităţile administrativ-teritoriale, respectiv APIA au plătit societăţii comerciale pe care o reprezenta suma de 72.350 lei și a retras sume de bani din contul societăţii.” – se arată în rechizitoriul procurorilor DNA, pentru aceste acuzaţii fostul deputat muscelean primind o condamnare cu suspendare de 1 an şi 6 luni, în urma încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

“Prin decizia penală 28 din 02.02.2015, Tribunalul Brașov a hotărât următoarele:
Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari cu inculpatul BUTA SORIN și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, și interzicerea pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor:

  • de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice,
  • de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și
  • de a deține, purta și folosi orice categorie de arme,

pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.” – a precizat DNA.

► Afaceri de zeci de mii de euro cu primăriile din Argeş şi cu CNI

Rămas fără nicio funcţie politică sau în administraţie, fostul primar şi deputat PDL Sorin Buta s-a ocupat exclusiv de business, Global Proiect Consult SRL fiind şi astăzi una dintre firmele abonate la contractele de consultanţă cu primăriile din judeţ. Astfel, cel mai recent bilanţ public arată că, în 2021, firma administrată de Sorin Buta a avut afaceri anuale de aproape 300.000 lei.

În 2022, potrivit SICAP, Global Proiect Consult SRL a încheiat nu mai puţin de 18 contracte cu Compania Naţională de Investiţii, cu Romsilva şi cu primării din Argeş, valoarea totală a contractelor semnate anul trecut prin încredinţare directă fiind de 330.238 lei (fără TVA). Printre primăriile pentru care Sorin Buta a prestat în 2022 servicii de supraveghere a lucrărilor, dirigenţie de şantier sau proiectare tehnică se numără Bughea de Sus, Bughea de Jos, Schitu Goleşti, Vultureşti şi Domneşti, comune din zona Muscelului, în care a manifestat influenţă în perioada sa de glorie politică.

De asemenea, prin prisma contractelor cu CNI care reprezintă grosul afacerii, totalizând 230.000 lei, firma fostului parlamentar PDL s-a ocupat de verificarea execuţiei lucrărilor de construcţie a sălii de sport de la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Piteşti, dar şi de lucrări din comunele Bălileşti, Domneşti, Corbi, Ciofrângeni şi Bălileşti, precum şi din câteva localităţi din Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa.

► Semne bune anul are: Global Proiect Consult SRL şi-a tras deja 8 contracte cu statul în 2023

Începutul anului 2023 se dovedeşte de bun augur pentru firma fostului colaborator al Securităţii ajuns primar şi deputat. Astfel, în primele trei luni ale anului, Global Proiect Consult SRL a parafat deja 8 contracte. Primul şi cel mai valoros a fost încheiat cu CNI pentru „asigurarea verificării execuţiei corecte a lucrărilor din punct de vedere calitativ şi cantitativ” în cadrul proiectului de modernizare a stadionului din Bascov, pentru care Buta va primi 126.240,21 lei (fără TVA).

Alte investiţii finanţate de CNI din care fostul deputat PDL reuşeşte să ciugulească câte ceva pentru servicii de consultanţă le reprezintă modernizarea  bazelor sportive din cartierul piteştean Prundu (66.002,15 lei fără TVA) şi de la Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” (19.391,30 lei fără TVA). La acestea se adaugă alte 5 contracte cu primăriile Schitu Goleşti şi Bughea de Sus, pentru diverse servicii de consultanţă, proiectare sau asistenţă tehnică, aşa încât valoarea totală a contractelor semnate în primul trimestru al acestui an sare de 265.000 lei (fără TVA). Şi anul abia a început.

Cine este Sorin Buta

De profesie inginer, Sorin Buta a lucrat înainte de Revoluţie la combinatul muscelean Grulen, acolo unde, potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, şi-a turnat foştii colegi la serviciul de informaţii folosit de regimul comunist ca poliţie politică şi chiar a primit bani pentru acest lucru, calitatea de colaborator al fostei Securităţi a fostului deputat PDL fiind confirmată şi de Instanţa Supremă (ÎCCJ).

Din 1993, a început să lucreze la Primăria Câmpulung, ca inspector de calitate, pentru ca în 1996 să devină primar al oraşului. Nu a făcut purici multă vreme în această funcţie, după primul mandat nemaifiind ales şi rămânând un simplu şef de birou. Revine patru ani mai târziu în conducerea administraţiei muscelene, de această dată ca viceprimar, de unde este propulsat direct pe loc eligibil pe listele PDL la Camera Deputaţilor, ajungând parlamentar. În această perioadă dă iarăşi cu băţul în baltă, alegându-se cu dosar de corupţie, deoarece, în paralel cu activitatea parlamentară, deputatul semna şi contracte pentru firma sa. Aceeaşi firmă care astăzi câştigă sute de mii de lei din contracte cu primăriile din Argeş!

De asemenea, Sorin Buta este preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Sanie.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fiii lui Benone Lazăr au cerut insolvenţa Lazăr Company Junior

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților | CNI | Primăria Câmpulung | Sorin Buta