anchetaonline.ro

Împrumut de 216 milioane euro pentru Vila Florica şi alte 7 monumente istorice din ţară

de | 15.09.2022 16:30 | Știri, Cultură

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 7 septembrie, un proiect de lege care vizează acordul-cadru de împrumut între și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în valoare de 216 milioane euro, bani cu care statul roman intenţionează să reabiliteze mai multe obiecte de patrimoniu şi de interes national. Printre cele 8 monumente istorice şi instituţii de cultură incluse în acest uriaş proiect se numără şi din Ştefăneşti.

Pe lângă banii împrumutaţi, statul asigură alte 54 milioane euro

Acordul vizează două componente: reabilitarea de monumente istorice și reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală. Pe prima componentă, vor fi restaurate Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Teatrul Naţional şi Opera Română Cluj-Napoca, Vila „Florica” de la Ștefănești, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni-Suceava, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989-Timișoara, în vreme ce la a doua categorie intră reabilitarea Teatrului Național „Marin Sorescu” și construirea unei noi săli de concerte pentru Opera din Iași.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80%) vor fi asigurați prin împrumutul acordat de BDCE, restul de 54 milioane de euro reprezentând contribuția părții române, fiind asiguraţi din bugetul Ministerului Culturii.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vocile de aur din „Glasul Arhanghelului” au răsunat în inima munţilor

 

 

Citește articolele pe același subiecte: Craiova | România | Vila Florica
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: