Lunile de vară au fost sărace în precipitații provocând pagube imense fermierilor, însă majoritatea acestora puteau fi evitate dacă aveam un sistem de irigații, așa cum prevedea legea inițiată de către actualul deputat PNL Daniel Constantin, care a și fost promulgată în 2015. Conform actului normativ, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar fi trebuit să primească în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigații, după următorul program: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiții multianual. În acest plan, Argeșul avea prinse două linii de irigații, care ar fi însemnat acoperirea a 25.000 ha de culturi agricole.
Pe data de 2 august, deputatul Daniel Constantin i-a transmis ministrului Agriculturii, Petre Daea, o întrebare oficială în cadrul căruia îi solicită informații privind implementarea legii intrate în vigoare în urmă cu 7 ani. ”Vă rog să îmi precizați calendarul investițiilor și al sumelor prevăzute de la bugetul de stat, defalcat pe ani, din momentul promulgării legii până în prezent, care a vizat refacerea sistemului de irigații (lucrări contractate, plăți efectuate).”, se arată în document.
Regret să o spun – pare o chestiune subiectivă pentru că este proiectul promovat de mine ca ministru al Agriculturii în 2015 – dar aceea este soluția de a nu mai plăti despăgubiri în perioadele de secetă: reabilitarea sistemului de irigații prin legea 269 aprobată în 2015. Atunci când îi auziți vorbind pe tema aceasta pe ministrul Daea, pe Marcel Ciolacu și pe ceilalți, să știți că se referă la acel proiect.
Din păcate, acum este realizat doar în proporție de 30%. Am făcut o întrebare la ministrul Daea și aștept un răspuns. Am solicitat să ni se comunice exact, pe fiecare an în parte, cât s-a investit.
Eu vă spun că în 2016 nu s-a realizat nimic, pe guvernul Cioloș. În 2017 a început implementarea legii, a stagnat în 2020, din lipsă de fonduri, și suntem undeva la 30%.
Am ratat și oportunitatea de finanțare prin PNRR, acum se fac eforturi să îl introducă, iar o asemenea reușită m-ar bucura foarte tare. Dacă nu, guvernul trebuie să găsească resurse, pentru că altfel, în loc să investim anual aproape 200 milioane de euro, cât prevedea legea, vom da acești bani pe despăgubiri.”, ne-a declarat deputatul Daniel Constantin la momentul depunerii întrebării către ministrul Agriculturii.