Încă 2 cazuri de hepatită necunoscută! Prima fetiță suspectă are de fapt boala Wilson

de | 30.04.2022 08:15 | După locație, După subiect, Eveniment, Național, Știri

Încă 2 cazuri de hepatită necunoscută! Prima fetiță suspectă are de fapt boala Wilson

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat, vineri, că au fost raportate încă două cazuri de hepatită necunoscută. Este vorba despre o fetiță de 10 ani și un băiat de 16 ani.

Băiat de 16 ani, internat iniţial la Spitalul Municipal Mediaş, ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu cu suspiciunea de hepatită acută. Markeri virali pentru hepatită virală A, B, C şi E au fost negativi, ca şi probele pentru determinarea anticorpilor anti-Leptospiră. Copilul este în continuare internat, investigat şi supravegheat, cu evoluţie staţionară, fără elemente de agravare”, a informat DSP Sibiu.

Copila de 10 ani a fost externată.

Fetița de 5 ani, suspectă de hepatită cu orgine necunoscută, are boala Wilson

Potrivit medicilor, fetița de 5 ani care a fost considerată primul caz suspect de hepatită misterioasă din România, are de fapt boala Wilson. Ea a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, urmând să îi fie făcut un transplant hepatic.

Starea fetiței este gravă, dar stabilă, având și alte comorbidități.

Boala Wilson este o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Aceste acumulări duc la insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe.

Sâmbătă, o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul fetiței. Donator este un băiat, în vârstă de 17 ani.

Amintim că în acest moment, în România sunt 4 cazuri de copii suspecți de hepatită misterioasă.

Alexandru Rafila: „Hepatita misterioasă nu este o chestiune neapărat nouă”

România iese din starea de alertă! Toate restricțiile vor fi ridicate

În cadrul unui interviu la Antena 3, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre hepatita de cauză necunoscută, dar și despre cazul fetiței de 5 ani, primul caz suspect din România:

S-a crezut că este vorba de o hepatită de cauză necunoscută, situaţia este foarte serioasă, dar azi am aflat că nu este vorba despre o hepatită de cauză necunoscută, este vorba despre o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă şi care se pretează pentru transplant”, a transmis Rafila.

Despre cazurile raportate în 12 țări de către OMS, care ar putea avea legătură cu virusul COVID-19, Alexandru Rafila a spus că acestea sunt supoziții și că în țara noastră apar în fiecare an cazuri de hepatită necunoscută la copii.

Deocamdată nu avem decât supoziţii, nu avem niciun fel de argumente ştiinţifice solide. Există cazuri de hepatită la copii care nu au avut infecţie cu adenovirus şi există şi copii care nu au făcut Covid. Pe de altă parte, să ştiţi că în România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”, a adăugat Ministrul Sănătății.

Cum poate fi recunoscută hepatita acută

Potrivit medicului Mihai Craiu, cele mai întâlnite simptome la copiii care au hepatită acută sunt următoarele:

– icter cutaneo-mucos (galben la piele și la ochi);
– oboseală excesivă care apare și la cel mai mic efort al copilului;
– urină închisă la culoare (precum culoarea ceaiului negru);
– scaune deschise la culoare (care seamănă cu cele pe care copilul le avea în primele luni de viață sau când era alăptat la sân, ori cu formulă destinată primelor luni);
– mâncărime la nivelul pielii
– sângerare produsă din cauza oricărui mic traumatism sau fără motiv;

Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la tv) ci mergeti la medic! Urgent!”, transmite medicul Mihai Craiu.

Potrivit OMS, până acum au fost înregistrate 200 de cazuri la nivel mondial, primele fiind în Marea Britanie, iar cel puțin un copil a murit din cauza hepatitei misterioase. Alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Foto gettyimages

Anunț! Unii elevi ar putea fi admişi la liceu fără Evaluare Națională

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: