- De la o banală durere de spate, Gheorghe Stancu a descoperit un anevrism în imediata vecinătate a rinichiului!
Cumpănă la început de an pentru primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu. Domnia-sa a fost supus unei intervenții medicale în Germania, pentru o afecțiune descoperită recent și care îi punea viața în pericol. Deși se vorbea că va sta circa 2 luni în concediu medical, iată că la nici o lună de la operație a revenit în activitate, fiind prezent la o dezbatere publică dintre mediul de afaceri și mediul public. Iar din13 februarie și-a reînceput activitatea la Primăria Bascov.
După sărbători mă durea spatele și cum am 17 medici în localitate, unul dintre aceștia, la care m-am plâns, m-a chemat la consult. În urma tomografului a descoperit că am un anevrism aproape de rinichi. M-a întrebat dacă am avut dureri de stomac, vreun preinfarct, dar pe mine nu m-a durut niciodată, nu am simțit nimic de genul acesta.”, ne-a povestit edilul localității Bascov.
Gheorghe Stancu s-a operat în Germania, la un spital de lângă Köln, deoarece în țară medicii au fost reticenți în fața unei asemenea intervenții.
Am fost întâi la București, însă medicii mi-au spus că e riscul mare, pentru că umflătura era prea aproape de rinichi. Așa că am căutat soluții în afara țării. Un prieten, cu care am lucrat peste hotare înainte de a fi primar, a fost administrator la un spital în Germania și el m-a ajutat să găsesc unitatea la care m-am operat, care este într-o localitate de lângă Koln. Asistenta-șefă a medicului era tot din România, de la Deva. Am avut parte de un tratament extraordinar, niște condiții de excepție.”, ne-a povestit primarul Gheorghe Stancu. Și cum s-a pus așa repede pe picioare? Pentru că intervenția nu a fost una clasică. „Mi-au făcut alt timp de operație, în care, sincer, nu am simțit nimic.”, a mai adăugat acesta.
Ruperea unui anevrism nediagnosticat sau netratat duce la deces
Afecțiunea primarului de la Bascov nu a fost una simplă și prezenta un pericol iminent. Aorta este principalul vas sanguin care alimentează corpul cu sânge. Aceasta pornește de la inimă și coboară prin torace și abdomen și se bifurcă în partea de jos a abdomenului, în cele două artere iliace care vascularizează membrele inferioare. Anevrismul de aortă este cel mai des întâlnit la bărbații cu vârste peste 65 de ani și constă în umflarea unui segment din aortă. Conform e-anevrism.ro, vasul de sânge se dilată treptat până când se rupe și pacientul moare dacă nu este tratat la timp. Cu cât diametrul aortei anevrismale (dilatate) în raport cu diametrul aortei normale este mai mare, cu atât riscul rupturii (exploziei) acesteia este mai mare. Cel mai riscant tip de anevrism aortic este cel toraco-abdominal, pe care se pare că l-a avut și Gheorghe Stancu, conform descrierii făcute, pentru că se află într-o zonă sensibilă, din care pornesc arterele care vascularizează organe importante precum măduva spinării, rinichii, intestinele, ficatul, splina. „De aceea, complicațiile care pot apărea în timpul evoluției anevrismului toraco-abdominal, dar și în timpul reparației acestuia pot fi redutabile: ischemie medulară cu paraplegie, ischemie mezenterică cu infarct intestinal, ischemie renală cu infarct renal și insuficiență renală acută, insuficiență hepatică. Tratamentul anevrismului de aortă toraco-abdominală este o procedură complexă ce necesită un centru bine dotat și o echipă medicală anestezico-chirurgicală cu experiență în rezolvarea acestui tip de patologie.”, mai explică specialiștii pe e-anevrism.ro.
Ca simptome ale acestui tip de anevrism aortic sunt menționate durerile lombare sau abdominale, care nu apar până în stadiile avansate ale afecțiunii, în faza incipientă fiind asimptomatică.