Executivul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută o hotărâre de guvern prin care se reglementează acordarea statutului de utilitate publică pentru Fundația Memorialul Închisoarea Pitești.
„Se recunoaște Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, persoană juridică română de drept privat, fără scop lucrativ, cu sediul în municipiul Pitești, str. Negru Vodă, nr 30, județul Argeș, ca fiind de utilitate publică.” – se arată în articolul unic al actului normativ.
Fundaţia administrează muzeul privat aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești, unde între anii 1941 și 1977 Securitatea a trimis după gratii mii de români consideraţi anticomunişti. „Această fundație are ca scop dezvoltarea și menținerea spiritului democratic în conștiința membrilor societății românești în ansamblul său și militează pentru respectarea drepturilor și a libertăților omului și pentru cinstirea eroilor care și-au jertfit viața și au avut de suferit, ca deținuți politici expuși experimentului reeducării, în perioada anilor 1949-1952.”, se arată în comunicatul remis de Guvernul României.
Conform legislaţiei în vigoare, recunoaşterea utilităţii publice conferă fundaţiei dreptul de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condiţiile legii, precum şi dreptul preferenţial la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale. Pe de altă parte, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești va trebui să menţioneze în toate documentele pe care le întocmeşte că este recunoscută ca fiind de utilitate publică, având obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea, dar şi de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi bilanţurile anuale.
Închisoarea Piteşti – locul unde mii de români au suferit torturi cumplite
Cunoscut sub denumirea de Experimentul Piteşti, aşa-zisul program de „reeducare” a celor care se împotriveau regimului comunist şochează şi la 70 de ani distanţă prin cruzimea tratamentelor la care erau supuşi deţinuţii. Atrocităţile comise între zidurile închisorii aflate la câteva minute de mers de centrul oraşului au distrus mii de vieţi.
Nu este cunoscut numărul exact al victimelor Experimentului Piteşti, se spune că aproape 5000 de oameni ar fi fost supuşi celui mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist şi undeva între 100 şi 200 au murit în chinuri din cauza torturilor. Marele scriitor Alexandr Soljeniţîn, laureat al premiului Nobel, care a cunoscut pe propria piele gulagurile și lagărele de muncă forțată sovietice, a rămas consternat aflând de metodele cumplite aplicate deţinuţilor politici de către Securitate în România.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cum erau torturați de Paște deținuții din Închisoarea Pitești! N-avem voie să uităm!