ARGEȘ: Controale ITM la firmele de exploatare forestieră

de | 04.04.2023 11:40 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean

ARGEȘ: Controale ITM la firmele de exploatare forestieră

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat în intervalul 15 februarie-15 martie 2023 o acțiune de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.

itm arges exploatare forestiera 3 - ARGEȘ: Controale ITM la firmele de exploatare forestieră

Foto ITM Argeș

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii ITM au făcut 12 controale, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 21.500 de lei.

Potrivit ITM au fost constatate deficiente privind neasigurarea efectuării controlului medical periodic și la angajare, neasigurarea organizării activității de acordare a primului ajutor, neasigurarea exploatării fără pericole a instalațiilor de ridicat, dar și lipsa autorizării ISCIR a echipamentelor de muncă.

Verificări la sânge! Firme din Argeș, amendate

De asemenea, în luna februarie de inspectorii ITM Argeș au făcut verificări la sânge la firme din mai multe domenii. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș s-au desfășurat 295 de controale, iar în urma acestora s-au aplicat 109 amenzi, în valoare totală de 431. 600 lei.

În domeniul relațiilor de muncă au s-au desfășurat 134 de verificări și au fost date 26 sancțiuni, din care 17 amenzi în valoare de 299.600 de lei.

Au fost verificate firme de transport, din domeniul comerțului, confecțiilor, prelucrării lemnului, construcțiilor. De asemenea, au fost făcute controale în restaurante, baruri, service-uri auto etc.

Printre neregulile constatate de inspectorii ITM se numără: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă, neacordarea liberelor legale, a drepturilor salariale, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, etc.

De asemenea, în vederea diminuării numărului de oameni care desfășoară muncă nedeclarată, ITM Argeș a făcur 134 de controale, în luna februarie.

În urma acestora, 9 firme au fost sancționate, după ce au fost depistate 10 persoane muncind fără contract de muncă. Valorea amenzilor date este de 280.000 de lei.

Verificări în domeniul securității și sănătății în muncă

ITM a desfășurat 161 de controale, în luna trecută, în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 83 de sancțiuni, dintre care 31 de amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 132.000 de lei.

Au fost constatate neregulo în următoarele domenii de activitate: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit și panificație, confecții textile, comerț, industria extractivă și de producere a energiei electrice.

Principalele deficiențe constatate:
-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neautorizarea INSEMEX.
Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11”, transmite ITM Argeș.

Foto ITM Argeș descriptiv (ARHIVĂ)

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Polițiștii argeșeni și-au scos BMW-urile la treabă! Acțiune de amploare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges