O învăţătoare dată afară pentru că a jucat la păcănele fondul clasei se reîntoarce la catedră

de | 19.09.2023 21:00 | Din ediția tipărită, Lifestyle

Controversata decizie a fost dispusă de Curtea de Apel Piteşti, care, mai mult decât atât, a obligat şcoala la care preda să îi plătească învăţătoarei şi salariile din urmă!

În urmă cu doi ani, cazul unei învăţătoare acuzate că cerea bani părinţilor şi apoi îi juca la cazinou a făcut mare vâlvă. Soţie de preot şi mamă a trei copii, învățătoarea Emilia Sandu de la o şcoală din Râmnicu Vâlcea era, se pare, dependentă de jocurile de noroc. Pentru a-şi satisface pasiunea, ajunsese să ceară părinţilor de la clasă sume mari de bani împrumut şi să cheltuiască la păcănele sumele strânse pentru auxiliare.

► Învăţătoarea a avut şi dosar penal pentru furt

Mai mult decât atât, învăţătoarea a fost surprinsă de camerele video dintr-un mall în timp ce aceasta ar fi furat mai multe păpuşi, în urma plângerii făcute de conducerea magazinului fiind deschis pe numele său dosar penal, însă ulterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a renunţat la urmărirea penală. De asemenea, mai mulţi părinţi au depus reclamaţii la adresa profesoarei, pe care au acuzat-o inclusiv de agresarea copiilor.

În urma acuzaţiilor aduse de către părinţi, şcoala la care aceasta preda a suspendat-o mai întâi, pentru ca, ulterior, de comun acord cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, să dispună desfacerea contractului de muncă, pentru „multiple absențe, atitudine necorespunzătoare față de elevi, părinți și colegi; violență fizică și verbală asupra copiilor, neglijență și punerea în pericol a siguranței copiilor, discriminare, încălcarea vieții private, prejudiciul adus imaginii școlii”, decizie pe care învăţătoarea a contestat-o în instanţă. Tribunalul Vâlcea i-a respins contestaţia ca neîntemeiată, însă femeia a atacat şi hotărârea instanţei de fond, aşa încât procesul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti.

Apelul învăţătoarei a fost repartizat completului format din judecătoarele Raluca Grigore (preşedinte de instanţă) şi Georgiana Nanu. În mod surprinzător, cele două judecătoare de la Curtea de Apel Piteşti au întors verdictul la 180 de grade, admiţând acţiunea Emiliei Sandu. Ba, mai mult, pe lângă anularea deciziei de concediere, învăţătoarea a obţinut în instanţă şi salariile pe care le-ar fi primit dacă nu era dată afară, chiar dacă a stat doi ani acasă!

„Obligă intimata la plata către contestatoare a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat aceasta, în calitate de salariat, de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Obligă intimata să plătească contestatoarei cheltuieli de judecată în cuantum de 2000 lei. Definitivă!” – se arată în decizia instanţei de la Piteşti.

► Viciu de procedură: au dat-o afară, deşi era gravidă!

Principala „portiţă” prin care învăţătoarea din Vâlcea a reuşit să câştige a fost faptul că, în perioada în care a fost concediată, ea era gravidă, deşi nu înştiinţase conducerea şcolii. Conform Codului Muncii, o femeie însărcinată nu poate fi concediată.

În plus, completul Curţii de Apel Piteşti care a emis decizia definitivă în acest caz a apreciat că şcoala nu a indicat nici date concludente, nici fapte concrete, cu date, nume şi prenume, ci doar acuzaţii la modul general la adresa cadrului didactic dat afară. Cu alte cuvinte, concedierea s-a făcut pe genunchi, fără a respecta procedura legală: „Instanța nu poate nega gravitatea faptelor imputate apelantei, însă cu atât mai mult este de neînțeles pasivitatea intimatei (școlii – n.red.) în a stabili adevărul celor reclamate de părinți, în contextul în care, evident, cei care au făcut sesizarea nu au fost martori ai presupuselor fapte de violență fizică sau verbală, de discriminare sau de neglijență și punere în pericol a siguranței copiilor”.

Directoarea Şcolii Nr. 13 din Vâlcea consideră decizia instanţei nedreaptă: „Câștigi la Vâlcea, unde se cunoștea cazul, realitatea, plângerile de la părinți, filmarea cu furtul din Noriel, jocurile de noroc… O astfel de persoană nu respectă Codul etic al cadrului didactic. Noi trebuie să fim modele! Nu avem o meserie, avem o profesie! Sper să-și revină!”

Obligată să o repună în drepturi, conducerea şcolii a fost nevoită să o reprimească, învăţătoarea acuzată în trecut că a tocat la păcănele banii părinţilor preluând o clasă pregătitoare.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sentinţă halucinantă în Argeş: liber la plesnitul fetelor peste fund!

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Curtea de Apel Pitești