Investiții de milioane de euro în infrastructura pentru educație a Piteștiului

de | 10.04.2024 16:22 | Din ediția tipărită, Administrație, Pitești

O nouă școală din Pitești va intra în procesul de renovare energetică, și anume Școala Gimnazială ”Ion Pillat”. Săptămâna trecută, primarul Cristian Gentea a anunțat că municipalitatea a semnat contractul de servicii de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor cu asocierea Delta Termo Construct 1999 (lider) – Modvest Construct 2000. Valoarea lucrărilor este de circa 8 milioane lei, fără TVA, și cuprinde: modernizarea sistemului de încălzire centrală și distribuție a apei calde, termoizolarea clădirii, montarea de panouri fotovoltaice, iluminat cu LED și stație de încărcare pentru vehicule electrice. Termenul de finalizare este luna martie 2025. Finanțarea pentru acest proiect a fost obținută de către Primăria Pitești prin PNRR.

cristian gentea semnare contract ionpillat - Investiții de milioane de euro în infrastructura pentru educație a Piteștiului

Investițiile în educație nu se opresc aici. În ultimii 4 ani, școlile din municipiu au avut parte de îmbunătățiri vizibile, care au crescut gradul de confort al elevilor, dar și al dascălilor. Așa cum a declarat în mai multe rânduri edilul Piteștiului, Cristian Gentea, investiția în școală reprezintă o investiție în viitor, așa că una dintre coordonatele mandatului său a avut ca obiectiv modernizarea sistemului local de învățământ, de la nivel antepreșcolar la liceal.

3 creșe în construcție

Piteștiul este singurul municipiu din țară care a primit finanțare de la CNI SA pentru construcția a trei noi creșe. Două unități de capacitate mică și una de capacitate medie, cu un total de 170 de locuri, vor fi ridicate în cartierele Găvana, Prundu și Banatului. De asemenea, vor fi supuse renovării energetice Creșa Nr. 8 – Smeurei și Creșa Nr. 9 – Popa Șapcă, proiecte finanțate prin PNRR.

Grădiniță nouă la Școala ”Mircea Eliade”

Un nou edificiu destinat învățământului preșcolar va fi realizat în cadrul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade”, pe b-dul Petrochimiștilor, nr. 31. Construcția grădiniței cu program prelungit este asigurată de o finanțare a CNI SA, iar investiția va acoperi și partea de dotare și amenajare exterioară.

Pentru reducerea costurilor și a consumului de energie, dar și pentru a crește gradul de confort al beneficiarilor, vor intra în reabilitare termică și grădinițele GPP ”Castelul Fermecat” și ”Castelul Magic”.

Cum cererile pentru locuri la grădiniță sunt numeroase, municipalitatea piteșteană a găsit soluții pentru creșterea capacității la unele unități de învățământ preșcolar. Astfel, corpul A al Grădiniței cu Program Prelungit ”Căsuța Poveștilor” a fost mansardat. La noul nivel au fost amenajate săli de repetiții, două săli de lucru pentru copii, grupuri sanitare. Și la Grădinița cu Program Prelungit ”Aripi Deschise” a fost realizat un nou corp de clădire, care a fost dotat conform cerințelor.

Și Grădinița cu Program Prelungit ”Primii Pași” a beneficiat de reabilitare și modernizare, mai ales că unele zone și acoperișul erau degradate de infiltrații. Și aici, ca și la celelalte unități, au fost achiziționate și noi corpuri de mobilă și alte echipamente pentru dotarea spațiilor de joacă și a sălilor de clasă.

Lista școlilor care vor fi reabilitate termic

Administrația locală a mizat pe proiectele cu fonduri nerambursabile și a aplicat pe toate programele deschise în acest sens. Foarte multe dintre finanțări au ca scop reabilitarea energetică a clădirilor, reușind astfel să scadă cheltuielile alocate pentru utilități, dar și să creeze un confort termic în clase. Lista școlilor care intră în reabilitare energetică este foarte generoasă.

Primăria Pitești a semnat contractele de finanțare în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice – AFM pentru imobilul din str. Negru Vodă al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Bălcescu” și pentru Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”.

De asemenea, prin PNRR, se vor renova energetic următoarele unități de învățământ: » Școala Gimnazială ”Marin Preda”  » Școala Gimnazială ”Tudor Arghezi” » Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” » Școala Gimnazială ”Tudor Mușatescu”.

8 colegii și licee vor beneficia de eficientizare energetică

Prin PNRR, componenta 5, Primăria Municipiului Pitești reușește să renoveze energetic opt colegii naționale și licee din urbe. Este vorba despre: » Colegiul Național ”Alexandru Odobescu” » Colegiul Economic ”Maria Teiuleanu” » Liceul Teoretic ”Ion Barbu”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” » Liceul Tehnologic ”Astra” și căminul internat al acestuia » Liceul cu Program Sportiv ”Viitorul” » Liceul Tehnologic ”Dacia”  » Colegiul Tehnic ”Costin D. Nenițescu”.

În ultimii ani, Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu”, situat chiar în centrul Piteștiului, a beneficiat de o lucrare completă, care i-a readus frumusețea și aspectul impozant. Corpurile de clădire au fost reabilitate, dar s-au schimbat și piesele de mobilier școlar, echipamentele IT, iar laboratoarele de informatică, fizică, biologie, chimie, comerț, textil, electro-mecanic, limbi străine au beneficiat de noi materiale didactice. Lucrarea a fost finanțată din fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de peste 29 milioane lei, din care fonduri nerambursabile circa 11.7 milioane lei.

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea. Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.

Și Colegiul Național ”Zinca Golescu”, o emblemă a Argeșului, a trecut printr-o frumoasă transformare. Au fost modernizate și reabilitate Corpurile 1, 2 și 4, care au și fost reintroduse în circuitul educațional și se află în execuție lucrările pentru Corpul 3. Și la acest corp se vor reface pereții interiori, se schimbă tâmplăria și instalația electrică, pardoselile, instalația de încălzire (centrale termice proprii). Termenul de finalizare este  30 iunie 2024. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12.385.000 lei, din care fonduri nerambursabile peste 4,6 milioane lei, obținuți în cadrul PNDL II.

Mobilier și echipamente IT în valoare de circa 55 milioane lei

Administrația locală coordonată de către edilul Cristian Gentea nu s-a axat doar pe modernizarea clădirilor, ci și pe echiparea acestora. Unitățile de învățământ vor beneficia în viitorul apropiat de mobilier nou, dotări tehnice și echipamente IT în valoare totală de circa 55 milioane lei. Municipiul Pitești a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Pitești și comuna Uda, județul Argeș”, în cadrul PNRR, Componenta C15. Se află în derulare 13 proceduri de atribuire a contractelor de furnizare echipamente IT, mobilier și materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor de informatică, a sălilor de clasă, a laboratoarelor de științe, a cabinetelor școlare, a cabinetelor de psihopedagogie, a sălilor de sport și a atelierelor de specialitate din 46 de unități de învățământ. (Sofia Paul)

 

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Școala Gimnazială ”Tudor Mușatescu” intră în renovare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/sofia-paul/" target="_self">Sofia Paul</a>

Articol scris de Sofia Paul

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență în presă pasionată de fotografie și călătorii.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea | Primăria Municipiului Pitești

Ultimele articole