🔻 Apă, canalizare şi gaze – proiecte cu fonduri guvernamentale în derulare la Coşeşti
Un aspect important pentru comunitate este crearea unei infrastructuri de utilități. În acest sens, primarul comunei Coşeşti, Nicolae Pană, a căutat să identifice şi să acceseze programe de finanţare pentru proiectele de dezvoltare ale localităţii pe care o conduce. Astfel, dacă pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă autorităţile locale au obținut finanțare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), ulterior edilul a profitat de apariția unor oportunități și, împreună cu echipa sa din primărie, a aplicat pentru obținerea de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru dezvoltarea rețelei de canalizare și înființarea rețelei de gaze naturale.
Aceste proiecte nu le putem derula decât cu bani europeni sau guvernamentali, pentru că valoarea investițiilor depășește cu mult posibilitățile bugetului local. Pentru a ridica nivelul de trai al oricărei comunități, utilitățile sunt cele mai importante. Nu vom putea crește calitatea vieții dacă nu se investește în aceste obiective. Comunitățile rurale, în cea mai mare parte, sunt lipsite de resursele materiale necesare susținerii unor astfel de investiții, motiv pentru care avem nevoie de ajutorul guvernului și, implicit, al Uniunii Europene.” – a spus primarul Nicolae Pană.
► Reţeaua de alimentare cu apă a fost extinsă
Încă de la începutul actualului mandat al primarului Nicolae Pană în fruntea comunei Coşeşti, în localitate a fost demarat proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă. Lucrările s-au executat în aproape toate satele comunei: Păcioiu, Coşeşti, Petreşti, Jupâneşti, Lăpuşani şi Leiceşti, şi au inclus:
- două foraje de mare adâncime, la 200 m, respectiv 250 m;
- rezervoare de înmagazinare a apei cu o capacitate totală de peste 1000 metri cubi;
- bazine decantoare;
- staţii de tratare a apei cu reducerea încărcărilor de fier, mangan, amoniu, turbiditate, reglare PH;
- patru staţii de pompare a apei tratate;
- cca. 200 m conducte de aducţiune;
- 1,2 km conducte de distribuţie;
- lucrări conexe – hidranţi, branşamente, traversări, împrejmuiri, drumuri de acces, racorduri electrice, rezervoare decantare, conducte evacuare ape uzate şi pluviale.
Conform estimărilor, aproximativ 5.500 de locuitori reprezintă numărul beneficiarilor direcţi ai acestui amplu proiect. Lucrările au fost terminate, iar proiectul este la final, în luna februarie a acestui an fiind efectuate primele probe la sistemul care deserveşte reţeaua de alimentare cu apă a comunei.
► 6,7 km de canalizare în satul Coşeşti
O reţea de canalizare bine pusă la punct şi care să deservească întreaga localitate reprezintă un alt deziderat al primarului Nicolae Pană. De altfel, administraţia locală făcuse demersurile pentru implementarea unui amplu proiect de canalizare, în patru din satele comunei, respectiv Petrești, Coșești, Păcioiu și Leicești, proiect estimat în urmă cu circa trei ani la aproape 50 milioane lei.
Din păcate, banii obţinuţi drept finanţare nu acoperă nici jumătate din estimări, comuna Coşeşti primind acceptul pentru 20 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării, ca să nu mai vorbim de faptul că, între timp, preţurile materialelor de construcţii şi costurile cu forţa de muncă au crescut cu peste 50%.
Pentru canalizare am obținut aprobare pentru suma maximă alocată UAT-urilor, adică 20 milioane lei. Această sumă nu acoperă valoarea investiției, dar am convingerea că vor mai apărea și alte surse de finanțare pentru a acoperi necesarul realizării proiectului.”
Astfel, pentru a nu pierde finanţarea de 20 milioane lei, edilul s-a văzut nevoit să redimensioneze proiectul şi, împreună cu echipa Primăriei şi a Consiliului Local, a decis să se rezume pentru moment la dezvoltarea reţelei de canalizare în satul Coşeşti.
În şedinţa Consiliului Local din 27 martie 2024, au fost aprobate studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi devizul general al obiectivului de investiţie „Sistem canalizare, sat Coşeşti, comuna Coşeşti, judeţul Argeş”, proiect a cărui valoare totală se ridică la suma de 20.910.350 lei, din care 20.000.000 lei de la bugetul de stat, iar restul de 910.350 lei contribuţia de la bugetul local al comunei Coşeşti.
Potrivit documentaţiei, investiţia va include, printre altele, o staţie de epurare, patru staţii de pompare şi repompare a apei uzate, 6,7 km de reţea de canalizare, 241 de racorduri individuale, de această investiţie urmând să beneficieze 1024 de locuitori ai satului Coşeşti.
► Reţeaua de gaze – aprobată pentru finanţare
În ceea ce privește înființarea rețelei de gaze, veştile bune au venit la finalul anului trecut, atunci când ministrul Dezvoltării şi cel al Energiei au semnat un ordin comun prin care au fost aprobate investiţii de înfiinţare şi extindere a reţelelor de gaze. Pe lista proiectelor care au primit undă verde şi pentru care au fost alocate fonduri pentru acest an se află şi comuna Coşeşti:
Am fost selectați pentru finanțare, la sfârșitul anului 2023, prin Programul Anghel Saligny, cu suma de 7.600.000 lei. În acest moment așteptăm de la Transgaz Mediaș soluția de racordare la una dintre cele două magistrale ce tranzitează localitatea Domnești sau cea din Dărmănești (Piscani). Acesta este doar primul pas în vederea realizării acestui proiect mult dorit de cetățenii comunei.” – spune primarul Nicolae Pană.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: