ITM Argeș: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru neacordarea liberelor legale

de | 23.08.2022 19:45 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș amintește angajatorilor din județul nostru că trebuie să respecte prevederile Codului Muncii și că de obicei, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează. Excepție fac angajații care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare și în domeniul alimentației publice, dar și acolo unde activitatea nu poate fi întreruptă prin prisma caracterului procesului de producție sau specificcului activității.

În cazurile menționate anterior, angajatorii trebuie să asigure compensarea orelor lucrate cu zile libere care pot fi acordate în următoarele 30 de zile. În cazul în care aceste libere nu pot fi acordate, lucrătorii beneficiază pentru orele muncite în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază „ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, anunță inspectorii ITM Argeș.

Care sunt zilele de sărbătoare legală

Codul Muncii specifică liberele legale în care nu se lucrează, iar acestea sunt următoarele:

– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– 15 August – Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Angajatorul este cel care acordă zilele libere lucrătorilor, iar în contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte libere.

ITM Arge atrage atenţia angajatorilor cu privire la respectarea acestor dispoziţii legale, cu atât mai mult cu cât încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei”, transmite conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă – Argeș

Na, belea! ITM Argeș anunță controale pe… stres profesional! Amenzi de până la 200.000 de lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM | ITM Arges

Ultimele articole