ITM Argeș. Bilanțul acțiunilor de control pentru anul 2023

de | 08.04.2024 14:21 | Administrație, Județean

Inspecția Muncii se impune ca un organ administrativ de control indiscutabil necesar, nu se poate concepe desfășurarea normală a raporturilor de muncă, înlăturarea muncii ”la negru” și apărarea, în principal, a intereselor salariaților, fără organizarea activității de inspecție a muncii, cu obiective de a îmbunătăți mediul de lucru, de a ocroti sănătatea și integritatea fizică și/sau psihică a lucrătorilor, transmit reprezentanții ITM Argeș într-un comunicat.

Pentru anul 2023 principalele obiective ale instituţiei stabilite au fost armonizate cu măsurile cuprinse în Programul de guvernare conform atribuţiilor şi responsabilităţilor ce ne revin, în concordanță cu Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, structurate pe domenii de  activitate, mai spun aceștia.

Totodată aflăm că la stabilirea priorităţilor de acţiune ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş pentru anul 2023 au fost avute în vedere, în principal următoarele:

  • controlul implementării legislației muncii, inclusiv dreptul la libera circulație a lucrătorilor,
  • egalitatea de șanse,
  • timpul de muncă,
  • detașarea,
  • informarea și consultarea lucrătorilo
  • controlul implementării legislației de securitate și sănătate în muncă, raportat la trăsăturile specifice ale economiei judeţului Argeş.

 Așadar bilanțul acțiunilor de control desfășurate în anul 2023, se prezintă astfel :

  • 3.621 de controale efectuate
  • 1.540 de sancțiuni aplicate
  • valoare totală amenzi: 5.868.200 lei

Inspectorii ITM au efectuat 1759 controale în domeniul relațiilor de muncă iar în urma lor au fost sancționați contravențional 419 agenți economici, au fost aplicate 567 sancţiuni contravenţionale, din care 366 amenzi în cuantum de 4.297.700 lei ;

Totodată identificarea cazurilor de muncă nedeclarată a fost avută în vedere la toate unităţile controlate, astfel, la 114 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 196  persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 3.560.000 lei.

Un număr de 1862 de controale au fost efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă. În urma controaleloe au fost aplicate 973 sancţiuni contravenţionale, din care 361 amenzi în cuantum de 1.570.500 lei.

Inspectorii de muncă au dispus de asemenea o serie de sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi: oprirea din funcţionare a 3 echipamente de muncă, din cauza existenţei unei stări de pericol grav si iminent de accidentare sau de îmbolnăvire profesională.

În contextul celor mai sus expuse, concluzionăm că, încercăm, prin toate acțiunile de informare, de conștientizare sau de control preventiv, să fim activi și responsabili”, au mai adăugat reprezentanții ITM Argeș. 

 

Foto monitorulbt.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vine în Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges

Ultimele articole