Izvorul Tămăduirii. Tradiții și superstiții legate de această sărbătoare

de | 21.04.2023 09:45 | Știri, Lifestyle, Național

Astăzi 21 aprilie este sărbătoare cu cruce roșie în calendar, este Izvorul Tămăduirii.

Izvorul Tămăduirii este prăznuit în fiecare an, în prima zi de vineri după Paște,

Creștinii ortodocși sărbătoresc în această zi atât pe Iisus Hristos, cel care a înviat, dar este un praznic închinat Maicii Domnului.

Numele de Izvorul Tămăduirii este strâns legat de mai multe minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Una dintre acestea amintește despre Leon cel Mare care plimbându-se printr-o pădure în Constantinopol a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut apă și să-l ducă la cetate, numai că Leon nu a găsit strop de apă.  Acesta a reușit să-l ajute până la urmă pe orb, după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Leon a ascultat-o, a găsit izvorul din care i-a dat bătrânului fără văz să bea. I-a spălat fața cu apă, iar orbul a început să vadă. Ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică, aceasta primind hramul “Izvorul Tămăduirii”.

La Istanbul (cetatea Constantinopolului de altădată), credincioșii se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Construcția actuală este din secolul al XIX-lea iar la subsolul bisericii este un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul cu apa vindecătoare.

Izvorul Tămăduirii din Constantinopol

Sursa foto: Wikipedia

Tradiții și superstiții legate de Izvorul Tămăduirii

Legate de această sărbătoare există anumite tradiții și superstiții, precum cea în care se spunea că este bine ca toți oamenii să se spele cu rouă și să bea aghiazmă, pentru a fi feriți de boli și necazuri.

Conform tradiției creștine în această zi se aruncă apă sfințită peste animalele din curte pentru ca aceasta acestea să fie sănătoase.

De asemenea în această zi oamenii stropesc cu apă sfințită grădinile și Livezile pentru a fi protejate de grindină.

Pentru săpătorii de fântâni, această sărbătoare în tradiția populară, este cea mai spornică zi din an pentru că apele sunt mai zgomotoase și pot fi găsite mai ușor.

Gospodinele respectă cu strictețe această zi în care nu se spală, nu se calcă rufe și nu se croiesc haine. Conform superstițiilor, dacă se procedează în mod contrar, hainele nu vor fi de folos.

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Izvorul Tămăduirii

Ultimele articole