Jandarmeria Argeș: „O zi alături de copii este întotdeauna o zi reușită!”

de | 01.09.2022 13:25 | Administrație, Județean, Știri

În contextul aniversării a 129 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, jandarmii argeșeni au organizat pentru 34 de copii din cadrul Centrului de zi “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Centrului de tip familial ”Găvana” și Școlii Gimnaziale ”Matei Basarab” Pitești, o zi alături de ei.

Curtea Jandarmeriei Argeș a fost animată de zâmbete de copii.

 

Jandarmeria Argeș

 

O zi alături de copii este întotdeauna o zi reușită.

 

Așa a fost și astăzi, când curtea Jandarmeriei Argeș a fost animată de zâmbete de copii.

 

Cei mici au fost încântați să cunoască misiunile jandarmilor, câinii de serviciu, dar și materialele de intervenție, iar noi am fost bucuroși să redevenim copii pentru o zi.

 

Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă, baloanele colorate, stegulețele și dulciurile au desăvârșit tabloul unei zile de toamnă reușite.

 

Vă mulțumim, dragi copii, pentru inocența și puritatea voastră și vă mai așteptăm pe la noi!” au transmis reprezentanții IJJ Argeș.

 

 

Jandarmeria Argeș

La 1 septembrie 1893 a luat fiinţă Jandarmeria Rurală.

Pregătit de Guvernul condus de Lascăr Catargiu, dezbătut de cele două Camere ale Parlamentului, proiectul Legii de Organizare şi Funcţionare a Jandarmeriei Rurale a fost promulgat prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893, în urma căruia, la 1 septembrie 1893 a luat fiinţă Jandarmeria Rurală.

La 1 Septembrie 2022, se împlinesc 129 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, eveniment care la vremea respectivă a dat extensie şi responsabilităţi instituţiei „Oameni de Arme” prin gestionarea ordinii publice în zonele forestiere, săteşti, agricole şi petroliere.

În România sfârşitului de secol XIX se întâlneau trei forme de organizare a Jandarmeriei: O Jandarmerie a armatei, subordonată Ministerului de Război, folosită de organele care răspundeau de asigurarea ordinii în stat, mai ales în Capitală; Jandarmeria Rurală, organizată la nivelul judeţelor şi plăşilor; Jandarmeria Comunală, cu atribuţii de asigurare a ordinii la comune şi sate.

Prin legea din 1 septembrie 1893, se recunoştea necesitatea existenţei unei structuri militare, menită să gestioneze probleme de ordine publică în mediul rural şi, totodată, se crea cadrul legal necesar funcţionării acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor pentru care fusese înfiinţată.

Obiectivul principal al Jandarmeriei Rurale era prevenirea comiterii de fapte care contraveneau ordinii publice. A luat fiinţă astfel Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ central de conducere şi control, cu sediul la Bucureşti. Au fost constituite patru Circumscripţii de Jandarmi, cu sediile la Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Craiova. La nivelul fiecărui judeţ funcţiona o companie de jandarmi cu sediul în reşedinţa judeţului, având în compunere la rândul lor, secţii – la plăşi şi posturi de jandarmi – la sate.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Constantin și Elena | Craiova | Găvana | Jandarmeria Argeș | Jandarmeria Rurală | Pitești